Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2020

Project uitgelicht: wonen in gemeentehuis

Met de overdracht van de laatste 93 woningen is de transformatie van kantoorpand Meander naar wooncomplex MeanderPark in Nieuwegein afgerond.

Lees meer...

Kwart kerkgebouwen heeft een nieuwe functie

Eén op de vier gebedshuizen wordt niet meer gebruikt voor religieuze doeleinden, blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Lees meer...

Subsidie voor betere ventilatie in scholen

De overheid stelt bijna 100 miljoen euro beschikbaar om het binnenklimaat van scholen te verbeteren. De subsidie behelst bouw- en installatiekosten.

Lees meer...

Mogelijk toch weer voordelig energielabel

Het nieuwe energielabel is vanaf juli 2021 mogelijk toch voordelig online aan te vragen. Dit amendement is aangenomen door de Tweede Kamer.

Lees meer...

Waterdorpel vervangt waterhol bij renovatie

Voor renovatie van balkons, galerijen, gevels en dergelijke heeft Betoro waterdorpels en waterspuwers ontwikkeld die het water van de gevel afhouden.

Lees meer...

Project uitgelicht: verduurzaming voor Enexis

BAM Bouw en Techniek is gestart met de verduurzaming en optimalisatie van het kantoor van Enexis Netbeheer aan de Reitscheweg in ’s-Hertogenbosch.

Lees meer...

70 miljoen voor energiebesparing bewoners

Het ministerie van BZK stelt € 70 miljoen beschikbaar aan gemeenten om huurders en bewoners van koopwoningen te helpen minder energie te gebruiken.

Lees meer...

Wonion kiest bodemwarmte voor NOM-renovatie

Benutten van aardwarmte is lastig in een bebouwde omgeving. Met een bron van 270 meter diep in een grasveldje slaagt wooncorporatie Wonion er in om deze warmtebron wel in te zetten voor renovatie. Hiermee zijn als proef twee woningen in Terborg verduurzaamd tot Nul op de Meter.

Lees meer...

Bedrijfswagen voor de bouw nu ook elektrisch

Toyota laat ook de bouw elektrisch rijden. De nieuwe Toyota Proace Electric is geschikt voor een volle belading en het trekken van een aanhanger.

Lees meer...

Steeds vaker elektra in prefab renovatiewanden

Prefabricage gaat bij renovatie steeds een stap verder. Zo merkt prefab-wandenleverancier Faay dat de vraag toeneemt naar prefab wanden mèt elektra. Faay kan die leveren doordat het mogelijk is om het CNC-productieproces vanuit een BIM-model aan te sturen

Lees meer...

Project uitgelicht: schoolrenovatie DENISE

De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE) is de renovatie van een onderwijsgebouw uit 1959 tot een moderne en duurzame school.

Lees meer...

Efficiëntie met een slim ingericht voertuig

Een slim ingerichte bedrijfswagen helpt je om de laadruimte optimaal te benutten én niets te vergeten. Daardoor kun je sneller en efficiënter werken.

Lees meer...

Snel renoveren met prefab overzetschoorsteen

Een prefab overzetschoorsteen is een snelle oplossing bij onder meer lekkages of dakvernieuwing. Deze schuift eenvoudig over de oude schoorsteen heen.

Lees meer...

Staalbouwprijzen naar renovatieprojecten

Renovatie scoorde dit jaar hoge punten bij de Nationale Staalbouwprijs. Fenix I, Capital C en Hoogstraat Rotterdam behoorden tot de winnaars.

Lees meer...

Gasloos en zuinig douchen met MEED Energeyser

Warm douchen met alleen een koudwater-aansluiting in de badkamer? Dat kan met de MEED Energeyser, die gamechanger in energietransitie wil zijn.

Lees meer...

Project uitgelicht: gevelrenovatie Windesheim

De gebouwen B+C van Hogeschool Windesheim in Zwolle krijgen een nieuwe circulaire ‘jas’: een vernieuwde gevel met geïntegreerde installatietechniek.

Lees meer...

Ruimere regeling energiebesparing eigen huis

Het kabinet heeft de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) verruimd. Onder meer is nu een tweede aanvraag mogelijk.

Lees meer...

Woonplus renoveert twee portiekflats

De keuze tussen slopen of renoveren hangt af van drie belangrijke factoren: gebiedsontwikkeling, de technische staat en de financiële haalbaarheid.

Lees meer...

‘Innovatie in de bouw komt eindelijk op gang’

Meer dan 20 jaar is er volgens Gerben Bos van Stichting PassiefBouwen weinig geïnnoveerd in de Nederlandse bouw. Maar inmiddels is er volop beweging.

Lees meer...

“Zet bewoner centraal bij woningrenovatie”

“Je staat 1-0 achter als de bewoner het gevoel heeft dat hij niet wordt gehoord,” schetst Natascha Kleyn het belang van bewonerscommunicatie.

Lees meer...

54events lanceert vakbeurs HOUTBOUW

Tijdens het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres 2020, een initiatief van haar mediapartner Het Houtblad, lanceerde beursorganisator 54events zojuist HOUTBOUW, een nieuwe vakbeurs die in het teken staat van innovatieve oplossingen in hout- en hybride bouw.

Lees meer...

Duurzaam renoveren, is dat wel betaalbaar? (advertorial)

Een bestaande woning snel, makkelijk en goedkoop verduurzamen? Speciaal voor renovaties is er nu een nieuw wandelement ontwikkeld. (Advertorial Climawand - powered by Climalevel)

Lees meer...

Project uitgelicht: Holocaust Museum

OFFICE WINHOV en ABT werken momenteel aan de renovatie van het Nationaal Holocaust Museum en De Hollandsche Schouwburg.

Lees meer...

Groei in energielabel kantoren neemt af

De lineaire stijging in het aantal groene labels voor kantoren die de afgelopen jaren zichtbaar was, is het laatste half jaar afgezwakt.

Lees meer...

Degree-n helpt bij stap naar all-electric

Een monument aardgasvrij maken is niet eenvoudig. UFA Bouw en Degree-n kozen in Amsterdam daarom onder meer voor verwarming middels IR-panelen.

Lees meer...

WNR garandeert woonlastenneutrale renovatie

WoonlastenNeutraal Renoveren (WNR) is een initiatief van bouwondernemers die al jaren samenwerken in kennisnetwerk DNA in de Bouw.

Lees meer...

TNO helpt met keuze tussen sloop en renovatie

Als we het huidige tempo van sloop/nieuwbouw aanhouden, duurt het 250 jaar voordat alle woningen in Nederland vervangen zijn.

Lees meer...

Project uitgelicht: renovatie van De Walvis

De Walvis op het Bickerseiland in Amsterdam is oorspronkelijk gebouwd in 1964. Eigenaar Maarsen Groep heeft KAAN Architecten gevraagd het gebouw te renoveren tot een gezond, flexibel en eigentijds kantoorgebouw. Het ontwerp wordt gekenmerkt door het gebruik van veel glas, waardoor de kantoren licht en ruimtelijk ogen. De renovatie is in opdracht van Maarsen Groep uitgevoerd door Dura Vermeer.

Lees meer...

Wedi ontwikkelt douchevloer van 25 mm dikte

De douchevloer is een grote uitdaging bij renovatiewerken. De vloer is bewerkelijk door het inpassen van de afvoer en het maken van het afschot, waarbij de hoogte ook nog eens minimaal moet blijven. De Duitse fabrikant wedi heeft hier met het nieuwe Fundo RioLigno een innovatieve oplossing gevonden die uniek is door zijn zeer beperkte dikte van slechts 25 mm.

Lees meer...

WVL renoveert bovenzijde van elke betonvloer

WVL Floorsolutions is gespecialiseerd in het renoveren van de bovenzijde van zowel nieuwe als oude betonvloeren. Het maakt de betonvloeren geschikt voor elk mogelijk gebruik, zowel kwalitatief als esthetisch.

Lees meer...

AGC presenteert hoogwaardig FINEO vacuümglas

AGC presenteert het nieuwe vacuümglas FINEO. Dit glas heeft een U-waarde van 0,7 W/m2K, wat vergelijkbaar is met triple glas. Het gewicht is echter slechts de helft daarvan en de dikte een kwart. Dat maakt het zeer geschikt voor gebruik bij renovatie en restauratie. Esthetisch is bijzonder dat in dit vacuümglas de zichtbare vacuümdoppen ontbreken.

Lees meer...

Tweede leven voor vrijkomende materialen

Grootschalige renovaties leveren een enorme uitstroom op van materialen die deels nog geschikt zijn voor hergebruik. Woonbedrijf Eindhoven zet hoog in op de circulariteit van deze producten en materialen en werkt daarvoor onder meer samen met A. van Liempd Sloopbedrijven/Gebruiktebouwmaterialen.com.

Lees meer...

54events stelt vakbeurs RENOVATIE uit naar 2021

Beursorganisator 54events heeft vanwege de gevolgen van de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus haar vakbeurzen RENOVATIE, MONUMENT, Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel, PREFAB en Industrial Heat & Power uitgesteld naar 2021. De volgende editie van RENOVATIE vindt nu plaats van 18 t/m 20 mei 2021.

Lees meer...

Millboard: niet van echt te onderscheiden! (advertorial)

Hét alternatief voor conventioneel composiet en hardhout. Dé oplossing voor een duurzaam terras of gevelbekleding.

Lees meer...

Roto Frank kiest voor BENG en montagegemak

Prefabricage en seriematige aanpak zijn bij renovatie steeds meer de norm. Roto Frank speelt daarin op in met snel te monteren hoogwaardige producten.

Lees meer...

Project uitgelicht: renovatie Rijkskantoor

Het Rijkskantoor Herman Gorterstraat 5 in Utrecht gaat bij een grootscheepse renovatie van energielabel B naar energieneutraal.

Lees meer...

Verduurzamen is complexe uitdaging voor VvE

VvE’s die willen verduurzamen, staan niet alleen voor uitdagingen op bouwtechnisch en financieel vlak, maar ook op juridisch en sociaal gebied.

Lees meer...

Mosa Panel: prefab renoveren met echte tegels

Mosa en wedi presenteren op RENOVATIE 2020 het renovatiesysteem Mosa Panel, een snel te monteren prefab systeem met keramische tegels.

Lees meer...

70% besparing mogelijk op logistiek

De praktijk bewijst dat een slimme aanpak een reductie mogelijk maakt tot wel 70% van de transporten in de bouwlogistiek, en dus uitstoot en overlast.

Lees meer...

Beursbezoekers onderstrepen belang vakbeurzen

In het kader van de Nationale Energie Week, die plaatsvindt in de tweede week van oktober, onderzocht beursorganisator 54events de stemming onder potentiële beursbezoekers. Maar liefst 1.627 respondenten gaven hun mening. Daarvan gaf 82% aan in oktober graag voor een bezoek naar de Brabanthallen te komen, als dit van overheidswege is toegestaan.

Lees meer...

54events lanceert congres OFFSITE International

54events, organisator van onder meer Vakbeurs Energie en de bouw- en vastgoedgerelateerde vakbeurzen PREFAB en RENOVATIE, organiseert komend najaar in Den Bosch de eerste editie van OFFSITE International, een nieuw internationaal congres in het kader van industrieel en modulair bouwen en renoveren.

Lees meer...

Project uitgelicht: NOM met stadsverwarming

Portaal renoveert 110 appartementen aan de Kwango-, Kasaï- en Gambiadreef in Utrecht Overvecht met stadsverwarming naar Nul op de Meter. Portaal maakte het renovatieplan voor deze woningen samen met DuraVermeer en een meedenkgroep van bewoners. Portaal meldt dat maar liefst 97% van de bewoners daarmee instemde. Het gaat om 110 appartementen in de sociale huur, verdeeld over twaalf portieken, in vier woonlagen. De begane grond bevat enkele slaapkamers, bergingen, garages en entrees. 

Lees meer...

SL-combinatievloer vervangt houten vloer

De PS-combinatievloer met betonnen balken en EPS-vulelementen is al 40 jaar lang het basisproduct van Havebo uit Den Dolder. Om het aannemers zo gemakkelijk mogelijk te maken sloot Havebo bij de ontwikkeling van een product voor de renovatie van bestaande vloeren daar zo nauw mogelijk op aan. Dat resulteerde in de SL-combinatievloer. Hiermee is een bestaande vloer te vervangen zonder zaagwerk en met minimaal afval. 

Lees meer...

Nieuwe ClimaWand: alles in één voor renovatie

ClimaLevel heeft speciaal voor renovaties een wandelement ontwikkeld dat koelt en verwarmt en verse ventilatielucht klimatiseert en inblaast. De nieuwe ClimaWand heeft een inbouwdiepte van 70 tot 90 mm en vormt een vrijwel onzichtbaar element. Alleen de designroosters voor de ventilatielucht blijven in het zicht. 

Lees meer...

Circulair renoveren levert winst op

Met het auditen van 84 projecten wil Cirkelstad over drie jaar een ambitieuze maar haalbare standaard voor circulariteit bepalen. Meer aandacht voor hergebruik door renovatie is daarbij vanzelfsprekend, maar er is bovenal een heel andere benadering van een renovatieproject nodig. Dat kan een positieve milieu-impact opleveren en materialen en geld besparen. 

Lees meer...

Renovatiemarkt kiest steeds vaker voor prefab

Het gebruik van prefab materialen is ook in de renovatiesector in opmars. Prefab materialen maken het mogelijk om sneller te werken met minder overlast voor bewoners en met minder faalkosten. 

Lees meer...

Beurs RENOVATIE verzet naar 6 t/m 8 oktober

RENOVATIE 2020, dat medio mei gelijktijdig met de beurs MONUMENT zou plaatsvinden in de Brabanthallen in Den Bosch, is vanwege de corona-uitbraak door organisator 54events verzet naar dinsdag 6 tot en met donderdag 8 oktober 2020.

Lees meer...

Kant en klaar op maat gemaakt (advertorial)

Raamdorpelelementen vormen een mooi voorbeeld van efficiency in de bouw die ook nog eens een hogere kwaliteit en duurzaamheid oplevert.

Lees meer...

Uniek: Vacuüm Glas 8 mm met u waarde 0,45 (advertorial)

Global Glass Group introduceert vacuümglas met een U-waarde van 0,45. De dikte van het glas is slechts 8,3 mm, waarmee het in bestaande kozijnen past.

Lees meer...

Project uitgelicht: Gevelrenovatie De Koch

De gevelrenovatie van woontoren De Koch in Haarlem moest duurzaam zijn maar ook passen bij het gevelbeeld van de flats in de omgeving. 

Lees meer...

56% van kantoren heeft nog geen energielabel

RVO heeft een schatting gemaakt van het aantal label-C-plichtige kantoren en hun energielabels. Nog maar 32% blijkt te voldoen aan label C. 

Lees meer...

Ingeblazen wol isoleert historisch plafond

Om warmteverlies te voorkomen is een karakteristiek plafond in de hal van Avenu 1895 geïsoleerd door minerale wol in te blazen.  

Lees meer...

Save the date: 6 oktober Corporatiedag

Om woningcorporaties te helpen bij de opdracht tot verduurzaming, bevat het kennisprogramma van RENOVATIE een speciale Corporatiedag Energietransitie. 

Lees meer...

Streefwaarden voor verduurzaming bestaande bouw

Om eigenaren te helpen bij de verduurzaming van hun woning, is onderzoek gaande naar juiste streefwaarden voor isolatie, ventilatie en kierdichting. 

Lees meer...

Project uitgelicht: ACA-flats naar label A+

Mitros en Hemubo hebben de renovatie van het complex Atlas-, Centaurus- en Apollodreef (ACA) in Utrecht Overvecht afgerond. Het label is nu A+. 

Lees meer...

Dakdekkers werken landelijk samen in Toplevel

Toplevel is het nieuwe label waaronder veertien samenwerkende dakdekkersbedrijven landelijke dekking aanbieden, om zo hun opdrachtgevers te ontzorgen. 

Lees meer...

‘Flat met Toekomst’ moet opvolging krijgen

Het delen van ‘best practices’ kan helpen om de verduurzaming van woningen te versnellen en een vervolg te geven aan projecten als Flat met Toekomst. 

Lees meer...

Welke renovatie-oplossing verdient een Award?

Innovaties zijn onmisbaar om de enorme renovatie-opgave goed op te pakken. Wat is nu dé oplossing die bijdraagt aan betere en efficiëntere renovaties? 

Lees meer...

Vacuümglas met U-waarde lager dan triple glas

Global Glass Group introduceert vacuümglas met een U-waarde van 0,45. De dikte van het glas is slechts 8,3 mm, waarmee het in bestaande kozijnen past. 

Lees meer...

Project uitgelicht: energieleverende hoogbouw

Met het innovatie Inside Out renovatiesysteem gaat een Utrechtse hoogbouwflat energieleverend worden. Een proefwoning bleek een succesvolle test.

Lees meer...

Rotterdam wil nog twaalf wijken gasloos maken

Rotterdam start een verkenning om nog twaalf wijken van het aardgas af te halen. Eerder al startte een gebiedsaanpak om vijf buurten gasloos te maken.

Lees meer...

Retrotec kalibreert blowerdoor-testapparatuur

Vanwege toenemende vraag heeft Retrotec twee nieuwe kalibratiekamers voor blowerdoortestapparatuur in gebruik genomen, naast de twee die het al had.

Lees meer...

Atlas gaat voor internationale BREEAM Award

Vijf Nederlandse projecten zijn genomineerd voor de internationale BREEAM Awards. Gebouw Atlas van TU Eindhoven is daarvan het enige renovatieproject.

Lees meer...

DNA zet in op woonlastenneutraal renoveren

DNA in de Bouw zet in 2020 in op WoonlastenNeutraal Renoveren. DNA participeert met dit thema in het grote innovatieprogramma IEBB.

Lees meer...

Project uitgelicht: Verduurzaamd Metropolitan

Middels een grootscheepse renovatie is het kantoorpand Metropolitan aan de Amsterdamse Zuidas van energielabel E naar A++ gegaan.

Lees meer...

Meer ruimte voor innovatie in asbestsanering

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die ervoor moet zorgen dat er meer ruimte komt voor innovatieve methoden voor asbestsanering.

Lees meer...

NRP op zoek naar de beste renovaties van 2019

De tiende editie van de nationale prijs NRP Gulden Feniks is van start gegaan. NRP bekroont hiermee inspirerende renovatie- en transformatieprojecten.

Lees meer...

Warme voeten in voormalige kazerne

De Prinses Julianakazerne in Den Haag wordt getransformeerd tot wooncomplex. Om het wooncomfort te verhogen zijn de bestaande betonvloeren geïsoleerd.

Lees meer...

Nieuw consortium wil woningrenovatie versnellen

Een bouwsectorbreed samenwerkingsverband vormt een consortium om betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten te ontwikkelen.

Lees meer...