Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Project uitgelicht: schoolrenovatie DENISE

Foto: Sonia Arrepia

De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE) is de renovatie van een onderwijsgebouw uit 1959 door Paul de Ruiter Architects tot een moderne school  die voldoet aan alle hedendaagse eisen van onderwijshuisvesting en duurzaamheid. Het is een van de projecten die genomineerd is voor de Nationale Renovatie Prijs.

DENISE is één van de twaalf scholen van de Esprit Scholengemeenschap in Amsterdam. De school heeft een internationaal karakter en biedt kinderen van alle nationaliteiten tweetalig primair- en voortgezet onderwijs. Paul de Ruiter Architects herstelden het monumentale pand, ontworpen door architect Jan Leupen, in ere en pasten het zo aan dat het voldoende ruimte biedt aan zowel het basis- als het voortgezet onderwijs van DENISE

Kwaliteiten

Het voormalige Cartesius Lyceum heeft een Orde 2 status voor zowel het schoolgebouw als de vleugel met de gymzalen. Dit betekent dat de hoofdstructuur en het beeld behouden moesten blijven. Aan weerszijden van de hoofdentree bevinden zich glasmozaïek van Harry van Kruiningen; deze zijn door de gemeente aangeduid als naoorlogse wandkunst en dienden ook bewaard te blijven.

Het oorspronkelijke gebouw had een aantal zeer gewaardeerde kwaliteiten die tijdens de renovatie zijn behouden: hoge ruimtes, grote glazen puien, brede gangen en het royale theater in het hart van het gebouw.

Souterrain

Door het maaiveld te verlagen en de bestaande entree aan te passen, is het souterrain de nieuwe begane grond geworden die ruimte biedt aan een volwaardige onderwijsverdieping voor het primair onderwijs. Alle lokalen op deze verdieping zijn aan de gevel gelegen en kunnen geclusterd worden door schuifwanden die in de tussenmuren zijn opgenomen. De glazen puien van vloer tot plafond zorgen voor een rijke inval van natuurlijk daglicht en uitzicht. Elk klaslokaal heeft via een eigen buitendeur direct toegang tot het speelterrein waardoor alle klassen op ieder gewenst moment van de dag onafhankelijk van elkaar naar buiten kunnen.

Het omliggende schoolplein is rain waterproof ontworpen; een fijne groene speelplek én klimaatbestendig.

Frisse lucht

Om de onderwijsruimtes te voorzien van een goed klimaat werd een nieuw systeem aangebracht dat uitgaat van een natuurlijke toevoer van zuurstof via de gevel en mechanisch afvoer. Dit gebeurt op basis van CO2-detectie waardoor de installatie efficiënt 'on demand' voor voldoende frisse lucht zorgt maar toch energiezuinig is. De luchttoevoerroosters zijn onzichtbaar achter de zonweringelementen in de gevel geplaatst; het klimaatsysteem is verticaal verspreid door de school en slim verwerkt in de kastenwanden.

Voor een verdere verbetering van het binnenklimaat zijn de bestaande kozijnen vervangen door nieuwe houten kozijnen met isolatieglas. Dit beperkt tevens het energieverbruik. Om de monumentale uitstraling van het pand te handhaven, werd bij de nieuwe gevelelementen de originele maatvoering doorgezet.

Ga terug