Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2024

Vakbeurzen in Den Bosch onderstrepen positief marktsentiment rondom onderhoud, renovatie en biobased bouwen

Behoud en verduurzaming van bestaand vastgoed en de toekomst van biobased bouwen: daar draaide het om, vorige week in de Brabanthallen in Den Bosch. Matchmaker in de energietransitie 54events uit Breukelen organiseerde er, voor de tweede keer in deze combinatie, de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW.

Lees meer...

Project: prefab badkamers bij transformatie

Prefabricage kan ook in renovatie en transformatie ver worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld door te werken met prefab badkamers die kant en klaar op hun plek worden gezet. Dat scheelt enorm veel werk en werklieden op de bouw, zo bleek onder meer bij de transformatie van De Statenhof in Leiderdorp.

Lees meer...

Stekerbaar installeren verhoogt bouwtempo

Bij de helft van het totale aantal transformaties worden al stekerbare installaties toegepast. Voor nieuwbouw van woningen in prefab modules is het zelfs onmisbaar en ook bij grootschalige renovaties wordt steeds vaker gekozen voor stekerbare elektra.

Lees meer...

'Voor industriële processen en prefabricage heb je een continue stroom nodig en een volwassen markt.'

Met het huidige tempo van verduurzaming van bestaande woningen worden de doelen voor 2030 en 2050 niet gehaald. Verbouwstromen is opgericht om de verduurzaming te versnellen.

Lees meer...

Een prefab renovatievloer die vochtbestendig is

Compofloor is een prefab oplossing voor de vervanging van begane grondvloeren. Compofloor heeft een isolatiewaarde van minimaal 4,38 m2K/W en is vochtongevoelig. De prefab op maat gemaakt elementen zijn licht en gemakkelijk hanteerbaar.

Lees meer...

Haico van Nunen: 'De kansen zijn groot voor prefab in renovatie'

Prefabricage en industrialisatie zijn onmisbaar om de verduurzaming van woningen te versnellen. Voor het opzetten van productielijnen is echter voldoende en continue vraag uit de markt nodig, maar die markt is op dit moment nog onvoldoende doordrongen van de urgentie.

Lees meer...

Bezoekersregistratie OPEN

Van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei vinden in de Brabanthallen in Den Bosch weer gelijktijdig de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats. Belangrijkste thema’s zijn er er de verbetering van - al dan niet monumentaal - vastgoed en innovaties in hout, biobased en hybride bouw. Toegang is gratis voor professionals.

Lees meer...

'Bij Qvantum maken we warmtepompen onderdeel van de oplossing om het elektriciteitsnet te stabiliseren'

"Met het openen van ons Qvantum kantoor in Nederland, was het niet de bedoeling om de zoveelste traditionele warmtepompleverancier te worden! We willen juist een aanjager zijn van de energietransitie en met onze slimme energiesystemen tegelijkertijd het capaciteitsprobleem op het elektriciteitsnet verminderen."

Lees meer...

‘Transitie gebouwde omgeving is in volle gang’

Corporaties gaven in 2023 ruim 9 miljard euro uit aan onderhoud en verduurzaming. Woningeigenaren vroegen voor 115.175 woningen ISDE-subsidie aan. Het aantal warmtepompen in de bestaande bouw? Bijna 110.000, waarvan minimaal de helft hybride. Een duik in de cijfers.

Lees meer...

Ventileren met warmteterugwinning wint terrein

Ventileren met warmteterugwinning is bezig aan een opmars in de bestaande bouw. Voor elke situatie is vandaag de dag wel een oplossing te bedenken. “Het assortiment is gewoon heel erg breed”, beaamt product manager Ellen Feddes van fabrikant Zehnder.

Lees meer...

PBL werkt Startanalyse aardgasvrije buurten bij

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt eind 2024 met een bijgewerkte Startanalyse aardgasvrije buurten. Om een zo actueel mogelijk beeld te kunnen geven, vraagt het input van gemeenten.

Lees meer...

Europees keurmerk voor infraroodpanelen

Er komt een Europees keurmerk voor infraroodpanelen. Het Quality Label Infrared is ontwikkeld door de European Infrared Heating Alliance (EIHA), Stichting Binnenklimaattechniek en ingenieursbureau Peutz.

Lees meer...

Duurzame Warmteschijf helpt gesprek over installaties

De Duurzame Warmteschijf helpt opdrachtgevers en opdrachtnemers bij het maken van keuzes. “Als de ambitie is om de woningen te gaan verwarmen met een warmtepomp, kan je in gesprek over wat dat betekent voor de andere twee taartschijven: de warmtebehoefte en het afgiftesysteem.”

Lees meer...

Henk Zoontjens, directeur van VMRG: "Metaal biedt ongekende vormvrijheid"

VMRG is kennispartner van de vakbeurs. Op woensdag 15 mei organiseert de brancheorganisatie voor de metalen gevelbouw er een ronde tafelsessie. Wij spraken directeur Henk Zoontjens over de toepassing van metalen ramen, deuren en vliesgevels in gebouwen bij renovatie, transformatie en groot onderhoud.

Lees meer...

Qbuild zet innovaties in voor onderhoud

Innovaties worden steeds belangrijker bij onderhoud. Om onder meer onderhoud voorspelbaar te maken, lekkages te detecteren en storingsmeldingen efficiënter te maken.

Lees meer...

Overzetschoorsteen is snel groot onderhoud

Bij groot onderhoud blijkt vaak dat oude schoorstenen niet meer voldoen aan hedendaagse eisen. Regelmatig is er sprake van lekkage en vormt de schoorsteen een koudebrug.

Lees meer...

Wouter van den Berg (Nebest): "Inspectie is onmisbaar bij het plannen voor bestaand vastgoed"

Een sterke focus op het bestaande. Dat is wat ingenieurs- en adviesbureau Nebest kenmerkt. Niet voor niets ligt de basis van het bureau in het uitvoeren van inspecties. Daarmee brengt Nebest de restlevensduur in kaart of bijvoorbeeld de oorzaken van schades. Zulke inspecties zijn feitelijk onmisbaar bij onderhoud en transformatie van vastgoed.

Lees meer...

Okke Spruit, directeur van OnderhoudNL: "Het is een hoogwaardige sector geworden"

De onderhoudsbranche is ‘redelijk positief’ over de afgelopen periode. “Dat betekent dat we niet klagen, maar het kan beter als we geen obstakels tegen zouden komen. Hobbels in het verhaal.” Aldus directeur Okke Spruijt van Koninklijke OnderhoudNL.

Lees meer...

Gemeenten helpen huishoudens met isoleren

Maar liefst 337 van de 342 Nederlandse gemeenten vroegen vorig jaar subsidie aan voor de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI). Hiermee kunnen zij eigenaren helpen om hun koopwoning met een lage WOZ-waarde te isoleren en zo het energielabel te verbeteren.

Lees meer...

RVO brengt kansrijke daken voor PV in beeld

Welke daken zijn geschikt of geschikt te maken voor PV-panelen? Databestanden van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland brengen ze nu per regio in beeld. Zo kunnen dakeigenaren, installateurs en overheden gericht aan de slag met zonne-energie.

Lees meer...

Corporaties versnellen aanpak E,F,G labels

Corporaties voeren hun investeringen in verduurzaming op. Bijna 40% van de corporatiewoningen heeft energielabel A of beter. Het aantal woningen met energielabel E, F of G is ten opzichte van 2022 afgenomen van 247.400 naar 180.700 woningen. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmarkcijfers van Aedes vereniging van woningcorporaties.

Lees meer...

"Ontwerpen met wat er al is als nieuwe norm"

Het grootste volume bouwmateriaal zit in de bestaande gebouwenvoorraad en die biedt dus ook het grootste potentieel voor circulariteit en grondstoffen. Ontwerpers moeten niet beginnen met een onbeschreven blad, maar creatief gaan werken vanuit wat er al is, zegt Mirjam Schmüll, co-founder van Brokkenmákers.

Lees meer...

"Beurs leidde tot na-isolatie van 130 vloeren"

Profijt Isolatie heeft de beurs Renovatie & Transformatie gekozen als platform om de zakelijke markt te bereiken. Met succes, want inmiddels isoleert het bedrijf de houten vloeren van 130 corporatiewoningen in Hoogeveen.

Lees meer...