Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project: prefab badkamers bij transformatie

Thema PREFAB


Prefabricage kan ook in renovatie en transformatie ver worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld door te werken met prefab badkamers die kant en klaar op hun plek worden gezet. Dat scheelt enorm veel werk en werklieden op de bouw, zo bleek onder meer bij de transformatie van De Statenhof in Leiderdorp.

De Statenhof in Leiderdorp is een voormalig kantorencomplex dat door Regiobouw is omgevormd naar 206 studentenappartementen. Snelheid was geboden bij deze transformatie omdat de opleverdatum voor verhuur al vast stond. Dat was een belangrijke reden om te kiezen voor prefab badkamers, die werden betrokken van Portisa. De kant-en-klare badkamers werden met een hijskraan via de liftschacht het gebouw in gehesen. Eenmaal op de juiste verdieping werden ze met behulp van een palletwagen direct naar de juiste plek gereden.

De prefab badkamers zijn opgebouwd uit een verzinkt stalen onderconstructie waarop gezette verzinkt stalen wandpanelen worden geplaatst. Tegen de stalen wand- en vloerconstructie kan bijna elke gewenste afwerking geplaatst worden, zoals (natuurstenen) tegelwerk, glas of Corian.

Alleen nog uitpakken

De badkamers stonden direct op de juiste plek en hoefden alleen nog maar uit het plastic worden gehaald. Al het leidingwerk en de installaties zaten er al in, dit hoefde enkel te worden aangesloten, aldus Edon van Steijn van Regiobouw.

De exacte tijdwinst is volgens voorman Timo Nijboer lastig aan te geven, met name omdat bij het traditionele proces het wachten tot de badkamer droog is de meeste tijd kost. Van Steijn: “Daarna gaat het werk in een treintje. De loodgieter moet de leidingen leggen, de installaties moeten worden aangebracht, de wanden moeten worden klaargemaakt, de tegels en het sanitair moet erin. Als je ergens iets uitloopt, heeft dat direct gevolgen voor de rest van het proces.”

Met de prefab badkamers heb je dat probleem niet. Net als bij alle prefab elementen is de planning wel heel belangrijk, om te voorkomen dat bouwmaterialen alsnog lange tijd op de bouwplaats moeten blijven staan. “De voordelen van prefab badkamers zijn het terugdringen van faalkosten, het verkorten van het bouwproces, de ontwerpvrijheid die men heeft en de flexibiliteit in uitvoering,” aldus Frederike Cernoia van Portisa. De badkamers worden onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt, wat de kwaliteit ten goede komt.

Verminderde faalkosten

Portisa is zich in 2010 gaan richten op prefab badkamers. “De eerste jaren was het spannend: in de bouw moest men wennen aan het idee van prefab badkamers. Maar vanwege de druk op de woningmarkt en de schreeuw om woningen, zien we de vraag nu enorm aantrekken.” Van Steijn ziet dat ook: “Eindelijk durft men prefab aan in de bouw. Aanvankelijk keek men aan tegen de kosten van prefab, maar daar kun je de voordelen van bouwsnelheid en verminderde faalkosten tegen wegstrepen.”

Regiobouw kende Portisa al van een eerder project, New Harlem. In de Slachthuisbuurt aan de rand van Haarlem bouwde Regiobouw zestig appartementen met groottes variërend van 40 tot 60 vierkante meter. Ook daar werden prefab badkamers toegepast. “Bij het aanvaarden van deze klus in Leiderdorp stond het voor ons vast dat we zoveel mogelijk prefab moesten toepassen. Waaronder de badkamers.”

Ga terug