Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

2023

Pilot waterstof in Wagenborgen van start

De eerste woningen in het Groningse dorp Wagenborgen zijn eind november aangesloten op het nieuw ontwikkelde waterstofnetwerk van pilot WaterstofWijk Wagenborgen.

Lees meer...

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming

De leennormen voor hypothecair krediet worden op 1 januari 2024 op een aantal punten gewijzigd. Onder meer krijgen huishoudens meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning.

Lees meer...

Defensie gaat vastgoed verduurzamen

Het Rijksvastgoedbedrijf zet een volgende stap in het verduurzamen van de vastgoedportefeuille met de nieuwe ‘Routekaart verduurzamen’. Ook Defensievastgoed valt hier onder: “We hebben de routekaart samen met Defensie ontwikkeld. We konden daardoor de wensen van deze klant meenemen.”

Lees meer...

9600 woningen door transformaties in 2022

In 2022 zijn er 9600 woningen ontstaan uit transformaties van niet-woningen, zoals kantoren en winkels. Daarmee ligt het aantal woningtransformaties sinds 2015 voor het eerst onder de 10 duizend.

Lees meer...

Warmtepompen merendeels in bestaande bouw

In 2023 worden er waarschijnlijk 167.000 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd bij woningen. Dat is bijna evenveel als de twee voorgaande jaren samen.

Lees meer...

VMRG kennispartner van de vakbeurzen Renovatie & Transformatie én PREFAB

Binnen zowel de sectoren renovatie als prefabricage is er in de bouw veel aandacht voor de gevel en gevelelementen. Dit wordt uiteraard mede ingegeven door de enorme bouw- en renovatieopgave.

Lees meer...

Project: Renovatie iconische Drieklimatenkas

De omgevingsvergunning voor de Dieklimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam is verleend. Daarmee komt de vernieuwing van de iconische kas weer een stap dichterbij.

Lees meer...

Subsidie Aardgasloos stimuleert innovaties

De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) Aardgasloos heeft de afgelopen jaren diverse innovaties opgeleverd die helpen bij de overgang naar aardgasloze woningen, wijken en gebouwen.

Lees meer...

Bijna 4 keer meer duurzame energie in 10 jaar

In tien jaar is het aandeel duurzame energie gestegen van 4,7 procent in 2013 naar 16,7 procent nu. Dat meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar aanleiding van het feit dat het inmiddels tien jaar geleden is dat het Energieakkoord getekend werd.

Lees meer...

Prefab is ook bruikbaar in de renovatiesector

De vakbeurs PREFAB liet onlangs opnieuw zien dat prefabricage niet alleen iets is voor nieuwbouw, maar ook oplossingen biedt voor de renovatiesector. Hoe ver prefabricage bij renovatie kan gaan, is vooral afhankelijk van de logistiek.

Lees meer...

Op Vakbeurs Energie was veel voor bestaande bouw

Vakbeurs Energie - alweer even geleden - was ook voor de renovatiesector het bezoeken waard. Met name de installatiebranche was er volop aanwezig, waarbij oplossingen voor bestaande bouw steeds belangrijker worden.

Lees meer...

Project: vernieuwing ABN AMRO Foppingadreef

ABN AMRO, Edge en BAM Bouw en Techniek hebben het officiële startsein gegeven voor de bouwfase van de nieuwe thuisbasis van ABN AMRO aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost.

Lees meer...

Toenemende zorgen over geluid warmtepomp

De bekendheid van hybride warmtepompen stijgt, maar ook de zorgen erover, constateert Milieu Centraal. Ongeveer een derde van de woningeigenaren denkt dat een hybride warmtepomp veel geluid maakt en voor overlast zorgt.

Lees meer...

Verduurzaming VvE-gebouwen wordt makkelijker

De verduurzaming van VvE-gebouwen loopt achter vergeleken met woningen van particulieren en corporaties. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft daarom een VvE-versnellingsagenda Verduurzaming gepresenteerd.

Lees meer...

Energieprestatie kantoren snel verbeterd

De energielabel C-verplichting heeft de energieprestaties van kantoren versneld beter gemaakt. Het aantal kantoren met minimaal label C steeg behoorlijk nadat de energielabelplicht bekendgemaakt werd: van 63% naar 77%.

Lees meer...

210 miljoen euro extra voor ISDE-regeling

Het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is op onlangs tussentijds verhoogd met € 210 miljoen vanwege het grote aantal aanvragen.

Lees meer...

Project: transformatie Muziekwerk Rotterdam

Powerhouse Company transformeert de laatste Mennonitische kerk in Rotterdam tot een muziekcentrum voor jonge makers, van jeugdorkest tot popkoor. Het kleine, markante kerkgebouw uit 1951 aan de Galerij en het Haagse Veer ligt verscholen achter het turbulente Hofplein.

Lees meer...

VEH: aansluittermijn niet onnodig verlengen

Vereniging Eigen Huis is in beroep gegaan tegen het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de aansluittermijn bij een overbelast elektriciteitsnet te verlengen naar maximaal 52 weken.

Lees meer...

Versnelcoalitie Groene Woninginvesteringen

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) pleit ervoor om het voor woningeigenaren gemakkelijker te maken om een verduurzamingslening af te sluiten. SVn vormt samen met marktpartijen de Versnelcoalitie voor Groene Woninginvesteringen.

Lees meer...

Geld voor duurzaam maatschappelijk vastgoed

De Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is gewijzigd. Meer vastgoedeigenaren kunnen de subsidie aanvragen en het sluit beter aan bij hun wensen. De nieuwe aanvraagronde opende medio september en keert tot 2030 jaarlijks terug.

Lees meer...

Project: circulaire vernieuwing veegpost

Braaksma & Roos renoveert de bijna 100 jaar oude veegpost van de gemeentelijke reinigingsdiensten in Scheveningen. Dit is een bijzondere opgave vanwege het historische karakter van de locatie, maar vooral vanwege de grote ambitie van de gemeente om het complex zo veel mogelijk circulair te verbouwen tot groene en energie-neutrale werkplaats – de veegpost 2.0. Inmiddels is het ontwerp afgerond en wordt de uitvoering aanbesteed.

Lees meer...

Nieuwe regels voor Energieprestatievergoeding

De regels voor de EnergiePrestatieVergoeding EPV gaan binnenkort veranderen. De overheid wil het daarmee nog aantrekkelijker te maken om huurwoningen te verduurzamen.

Lees meer...

Subsidie voor kleine innovaties verduurzaming

De subsidieregeling Topsector Energie (TSE) Gebouwde omgeving stimuleert de ontwikkeling van kleine innovaties om eigenaren en bewoners te helpen met verduurzaming. Bedrijven of kennisinstellingen kunnen hiervoor vanaf 3 juli subsidie aanvragen.

Lees meer...

VEH: 1 op de 3 haakt af bij aanvraag ISDE

Maar liefst 1 op de 3 huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend, zo blijkt uit het subsidiemeldpunt van Vereniging Eigen Huis.

Lees meer...

Groeiende aandacht voor circulariteit

Duurzaamheid was een belangrijk thema op de vakbeurs Renovatie & Transformatie. Er was uiteraard volop aandacht voor isolatie en ook de warmtepomp was volop aanwezig in allerlei varianten. Maar ook de aandacht voor circulariteit is groeiende. Onder andere was Circospin aanwezig met het initiatief Circolektra, dat zich richt op hergebruik van componenten van groepenkasten.

Lees meer...

BAM start aanleg waterstof-distributiesysteem

BAM Energie & Water is in opdracht van de gemeente Hoogeveen deze maand gestart met de aanleg van de eerste buis van een waterstof distributiesysteem. Dit systeem voorziet in de toekomst honderd nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost voorzien van waterstof voor verwarming, maar ook zes tot achttien bestaande woningen in Erflanden.

Lees meer...

Verduurzaming vertraagt door wachtlijsten

Het aantal aanvragen voor stroomaansluitingen op de wachtlijst bij netbeheerders, neemt toe. Dat gaat vooral om uitbreiding van aansluitingen. Op dit moment zijn het er ruim 5600, waarvan 3400 voor uitbreiding van een bestaande aansluiting.

Lees meer...

Alles over de nieuwe Renovatiestandaard

Vanaf 1 juli gaat de Renovatiestandaard in. Dit is een nu nog vrijwillige richtlijn, die houvast biedt voor duurzaam renoveren van utiliteitsgebouwen.

Lees meer...

Project: herontwikkeling bankgebouw Eindhoven

UNStudio heeft het oude bankgebouw Fellenoord 15 in Eindhoven herontwikkeld tot een duurzaam kantoorpand waar gezond en flexibel gewerkt kan worden.

Lees meer...

Verduurzaming en opwaardering van vastgoed centraal tijdens bruisende voorjaarsbeurzen 54events

Optimaal behouden en benutten van regulier bestaand en monumentaal vastgoed: daar draaide het om, vorige week in de Brabanthallen in Den Bosch. 54events organiseerde er, voor de derde keer in combinatie, de vakbeurzen Renovatie & Transformatie en MONUMENT.

Lees meer...

Kennisprogramma: de sessies in het Praktijktheater

Het Praktijktheater op Renovatie & Transformatie staat van 23 tot en met 25 mei bol van de dagelijkse praktische sessies verzorgd door standhouders Zehnder, elk® groep, URETEK Benelux, Inventum Technologies, Nebest en het Informatiecentrum Parket en Vloerverwarming.

Lees meer...

Martinuskerk in Schellinkhout voortaan voor wonen en werken

BOEi draagt de Martinuskerk in Schellinkhout over aan twee liefhebbers van religieus erfgoed, die er zullen gaan wonen en werken.

Lees meer...

Inzicht en overzicht houden met een app

Met weinig administratie op de werkvloer overzicht en inzicht houden in renovatiewerk. Het kan met de nieuwe Renovatie App.

Lees meer...

Havebo vervangt snel want seriematig beganegrondvloeren 

Havebo Groep presenteert op de vakbeurs de montagetak van het bedrijf. Die is volledig ingericht op seriematig aanbrengen van renovatievloeren.

Lees meer...

Challenge: sneller en goedkoper houten funderingen herstellen

Hoe maken we herstel van houten funderingen sneller en goedkoper? Dat is de vraag van de challenge houten funderingen van RVO en vier corporaties.

Lees meer...

NRP: meer aandacht voor klimaat

NRP Trendboek: meer aandacht voor klimaat

Een belangrijke constatering in de derde editie van het NRP Trendboek: Het moet beter, sneller en met meer aandacht voor het klimaat.

Lees meer...

Project: renovatie monumentale buurt De Punt

In de monumentale buurt De Punt in Amsterdam-Noord renoveert Lieven de Key 348 woningen en 8 bedrijfsruimten. Dat gaat in totaal om 31 woonblokken.

Lees meer...

Brochure met 51 woningtypes in bestaande bouw

RVO heeft een brochure ‘Voorbeeldwoningen 2022’ uitgebracht met vernieuwde voorbeeldwoningen voor verduurzaming in de bestaande bouw.

Lees meer...

Biobased renoveren van corporatiewoningen

Biobased renoveren van woningen, kan dat wel al? Onder meer Marjet Rutten en Jan Willem van de Groep gaan daar op in in een kennissessie op de beurs.

Lees meer...

De bezoekersregistratie is OPEN

De bezoekersregistratie van de voorjaarsbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW is open.

Lees meer...

Tijdelijk prijsplafond aanjager verduurzaming

De helft van de huiseigenaren voelt volgens Vereniging Eigen Huis de druk van het tijdelijke prijsplafond om hun huis te verduurzamen.

Lees meer...

Transformatie met lichtgewicht balkons

Bij transformaties is het aanhangen van balkons en galerijen vaak essentieel. Microbeton laat met The Mayor in Amstelveen zien wat er mogelijk is.

Lees meer...

55% kantoorgebouwen voldoet aan label C

Per 1 januari 2023 voldeed naar schatting 55% van de kantoorgebouwen aan de verplichting van energielabel C of hoger. De overige 45% voldeed niet.

Lees meer...

EIB: bouw koelt af - groeikans voor renovatie en transformatie

De bouw gaat volgens het EIB afkoelen de komende jaren. Voor bedrijven wordt het dan ook weer des te belangrijker om actief nieuwe klanten te benaderen.

Lees meer...

Met de Renovatiestandaard klaar voor 2050

De overheid heeft een Renovatiestandaard opgesteld voor utiliteitsgebouwen. Wie nu gasloos renoveert naar het juiste energielabel, is klaar voor 2050.

Lees meer...

Warmtepomp voor renovatie zonder buitenunit

Een warmtepomp met ventilatielucht als energiebron, is een haalbare en betaalbare oplossing voor verduurzaming in de renovatie. Dat kan ook hybride.

Lees meer...

Tempo sanering asbestdaken licht gestegen

In het derde kwartaal van 2022 is 1,5 miljoen m2 aan asbestdaken gesaneerd. Het saneringstempo lijkt zich na een dalende trend weer wat te herstellen.

Lees meer...

Grote belangstelling voor ISDE-subsidie

Eigenaren kunnen sinds 24 januari weer subsidie aanvragen voor verduurzamen van hun woning. De eerste drie dagen werden al 8300 aanvragen ingediend.

Lees meer...

Project: transformatie Stationspostgebouw

Rijksmonument het Stationspostgebouw in Den Haag is getransformeerd tot een duurzaam kantoor, met respect voor de oorspronkelijke architectuur.

Lees meer...

Funderingproblemen vaak onvermeld bij verkoop

Woningen met vermelde funderingproblemen leveren bij verkoop gemiddeld 12 procent minder op; herstelde funderingen leveren juist 2 procent méér op.

Lees meer...

Gevelcollector brengt woning op label A++++

Met vijftien vierkante meter gevelcollectoren wisten TNO en partners drie woningen van Sint Trudo in Eindhoven op te waarderen tot energielabel A++++.

Lees meer...

RVO stimuleert plaatsing van PV op het dak

De ‘Zonneladder’ geeft voor de plaatsing van PV-panelen de voorkeur aan daken. RVO zette voor gebouweigenaren een aantal aandachtspunten op een rij.

Lees meer...

Aardgasverbruik in gebouwen neemt toe

Gebouwen in Nederland gebruikten in 2021 iets meer aardgas dan in 2020, zo meldt de jaarlijkse monitor verduurzaming gebouwde omgeving van RVO.

Lees meer...

Nieuwe subsidieregeling Verduurzaming VvE

Op 1 januari startte de nieuwe Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE), die wordt uitgevoerd door RVO Nederland.

Lees meer...

Motie: Verbod op enkel glas in huurwoningen

De druk om enkel glas in huurwoningen te verbieden, neemt toe. De Tweede Kamer roept het kabinet op om zo’n verbod in 2029 of 2030 in te laten gaan.

Lees meer...

1,5 miljoen woningen verduurzamen in 7 jaar

Natuur & Milieu heeft in de Woningmonitor inzichtelijk gemaakt in welke gemeenten en wijken de woningen staan met de slechte energielabels E, F of G.

Lees meer...