Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming

Foto: Moerschy / Pixabay

De leennormen voor hypothecair krediet worden op 1 januari 2024 op een aantal punten gewijzigd. Onder meer krijgen huishoudens meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning.

Dit staat in de brief van minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer, mede namens de minister van Financiën en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan de Tweede Kamer.

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen een woning kunnen financieren die zo veel mogelijk aansluit op hun wensen en hun persoonlijke situatie. Tegelijkertijd mag de aankoop van een woning met een hypotheek niet leiden tot onverantwoorde financiële risico’s voor huishoudens. Daarom gelden er leennormen voor hypotheken waarover het Nibud het kabinet jaarlijks adviseert. Omdat het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de lonen in 2024 met 5,2% zullen stijgen, is de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens volgend jaar hoger.

Gekoppeld aan energielabel

Vanaf volgend jaar mag er meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met slechte labels. Voor deze woningen kan er verantwoord meer geleend worden omdat er na verduurzaming bespaard kan worden op de energierekening. De extra leenruimte is beschikbaar voor woningeigenaren die hun gekochte woning willen verduurzamen én voor woningeigenaren die hun huidige woning willen verduurzamen. Op deze manier wil de minister het verduurzamen van koopwoningen op een financieel verantwoorde manier faciliteren. De extra leenruimte is niet afhankelijk van de hoogte van het inkomen en komt in plaats van het huidige vaste extra leenbedrag van € 9.000.

Het extra leenbedrag kan oplopen tot 50.000 euro voor aankoop van een woning met label A+++ en 10 jaar prestatiegarantie en 20.000 euro voor het verduurzamen van een woning met label E, F of G.

Naast de hypotheek blijven de subsidies en het Nationaal Warmtefonds beschikbaar voor verduurzaming met extra mogelijkheden voor huiseigenaren met een laag inkomen. Daarnaast bieden sommige gemeenten aantrekkelijke financiering aan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Ga terug