Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Toenemende zorgen over geluid warmtepomp


De bekendheid van hybride warmtepompen stijgt, maar ook de zorgen erover, constateert Milieu Centraal. Ongeveer een derde van de woningeigenaren denkt dat een hybride warmtepomp veel geluid maakt en voor overlast zorgt. Dat is meer dan in 2022.

Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Milieu Centraal concludeert hieruit dat er meer voorlichting nodig is..

De warmtepomp is aan een opmars bezig. Door de energiecrisis is de vraag naar warmtepompen door het dak gegaan en zijn er meer warmtepompen dan ooit geïnstalleerd. Het aandeel woningeigenaren dat zegt te weten wat een hybride warmtepomp is, stijgt van 49 procent in 2022 naar 67 procent. Nog maar 8 procent heeft er nooit van gehoord, tegenover 22 procent een jaar eerder. Tegelijkertijd groeien ook de zorgen, onder andere over het geluid (van 23 naar 35 procent).

Overlast voorkomen

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid als de ventilator aan gaat om lucht aan te trekken. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal onder huishoudens die een warmtepomp hebben, blijkt dat er in slechts 16% van de gevallen overlast ervaren wordt. En slechts in 7% van de gevallen hebben buren last van het geluid. Overlast is te voorkomen door een stillere buitenunit te kiezen, de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen, hem niet onder een slaapkamerraam of op een dak dat gevoelig is voor trillingen te zetten of er een geluidsdempende kast omheen te plaatsen. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat.

Sinds april 2021 geldt een geluidsnorm voor warmtepompen en airco’s. Op de erfscheiding mag hooguit 40 dB te horen zijn en onder bepaalde omstandigheden hooguit 45 dB. Daarmee wordt overlast voorkomen. “De norm wordt soms geïnterpreteerd als een afstandsnorm, waarbij de warmtepomp ver van de erfgrens af moet staan, maar dat is onjuist”, legt energie-expert Joanneke de Jongh uit. Ook in een rijtjeswoning kan een buitenunit binnen de norm worden geplaatst. En bij appartementen kan dat soms ook, bijvoorbeeld door plaatsing op het dak.

Ga terug