Warmtepompen merendeels in bestaande bouw
Warmtepompleveranciers waren volop vertegenwoordigd op de Vakbeurs Energie, met een sterke focus op de bestaande bouw.
In 2023 worden er waarschijnlijk 167.000 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd bij woningen. Dat is bijna evenveel als de twee voorgaande jaren samen. Net als in die jaren zijn lucht-water-warmtepompen in de bestaande bouw verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de groei. Meer dan twee derde van de nieuwe warmtepompen is geplaatst in de bestaande bouw.
Dat blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024, met daarin marktprognoses van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research en trendvisies van nieuwssite Warmte365. De cijfers bevestigen nogmaals dat het marktsegment bestaande woningen definitief is doorgebroken. Bovendien zijn niet alle type warmtepompen - zoals ventilatielucht-warmtepompen - meegenomen in de cijfers. Het totaal aantal in gebruik genomen warmtepompen in woningen ligt dus nog hoger.
Vier scenario’s
In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 schetst Dutch New Energy Research vier scenario’s tot en met 2030. Mede door de invoering van de ‘hybride warmtepompnorm’ zullen in het hoogste scenario vanaf 2026 300.000 warmtepompen per jaar worden geïnstalleerd. In het geval van ineffectieve normering zijn dat slechts 150.000 tot 200.000 warmtepompen per jaar. Het doel van 1 miljoen warmtepompen in bestaande woningen in 2030 wordt ruimschoots gehaald.
Het aantal geïnstalleerde warmtepompen met ISDE per provincie levert grote verschillen op. Per duizend inwoners worden er in Drenthe bijna vier keer meer warmtepompen met ISDE geïnstalleerd als in Zuid-Holland. Waar de noordelijke provincies allemaal in de top drie staan, liggen Utrecht, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland onder het gemiddelde. De verdeling van het ISDE-budget in 2023 hint niet op snelle verandering.
De utiliteit is een notoir moeilijk te peilen segment, zo ook dit jaar, zeker nu het CBS zijn rekeningmethode heeft gewijzigd. Uit een marktuitvraag van DNE Research blijkt dat het aantal geïnstalleerde warmtepompen in de utiliteit doorgroeit, maar niet zo snel als de CBS-cijfers laten zien. Uit de enquête blijkt dat die groei vooral wordt gedreven door duurzaamheidsdoelstellingen van organisaties en overheidsnormering.