Alles over de nieuwe Renovatiestandaard

Vanaf 1 juli gaat de Renovatiestandaard in. Dit is een nu nog vrijwillige richtlijn, die houvast biedt voor duurzaam renoveren van utiliteitsgebouwen.
Voor iedereen die binnenkort gaat verbouwen, renoveren, of restaureren, is het raadzaam en efficiënt om te kijken naar natuurlijke momenten om zoveel mogelijk in één keer te doen. Op het gebied van energiebesparing, is nog altijd veel te winnen. Kijken naar betere isolatie, zonnepanelen, een warmte pomp of LED lampen kan al een groot verschil maken. Maar hoeveel kost het, wat levert het op, en zijn de energiebesparende maatregelen ook nodig/verplicht? Het maatwerkadvies en de renovatiestandaard helpen bij dit inzicht om energieplannen te maken.
De overheid heeft een Renovatiestandaard opgesteld voor utiliteitsgebouwen. Wie nu gasloos renoveert naar het juiste energielabel, is klaar voor 2050. De Renovatiestandaard gaat uit van eenzelfde niveau als BENG voor nieuwbouw en geldt tot 2030. Daarna zullen waarschijnlijk strengere eisen worden gesteld, namelijk volledig energieneutraal.
Geen verplichting
De renovatiestandaard is de gewenste energieprestatie van commercieel en maatschappelijk vastgoed. De renovatiestandaard is geen verplichting. Pas na 2030 wordt definitief bepaald hoe energiezuinig utiliteitsgebouwen in 2050 moeten zijn. Gebouwen die dan al aan de renovatiestandaard hebben voldaan, worden daarvan uitgezonderd en hoeven niet opnieuw te worden gerenoveerd. Zij hebben namelijk al een zeer hoge energieprestatie. Voorwaarde is wel dat ze dan ook gasloos zijn.
De renovatiestandaard wordt uitgedrukt in een labelletter. Afhankelijk van de gebruiksfunctie komt dit neer op labelletter A++ of A+++. De energieprestatie wordt bepaald door te kijken welke isolatie, verwarming, koeling, ventilatie en verlichting gebruikt worden en of het gebouw zelf duurzame energie opwekt.
Beheerders of eigenaren van gebouwen zijn verplicht om te rapporteren over het energieverbruik en de energiebesparende maatregelen die ze gaan nemen. Dit is de informatieplicht energiebesparing. Voldoet het gebouw aan de renovatiestandaard, dan wordt dit een stuk eenvoudiger met veel minder details, omdat de overheid ervan op aan kan dat het gebouw tot 2050 duurzaam genoeg is.
De Renovatiestandaard per gebruiksfunctie is terug te vinden op de site van RVO.