Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Prefab is ook bruikbaar in de renovatiesector


De vakbeurs PREFAB liet onlangs opnieuw zien dat prefabricage niet alleen iets is voor nieuwbouw, maar ook oplossingen biedt voor de renovatiesector. Hoe ver prefabricage bij renovatie kan gaan, is vooral afhankelijk van de logistiek.

Op de vakbeurs Prefab waren diverse partijen vertegenwoordigd die zich onder meer met renovatie bezig houden. Een bekende: Faay Vianen. Dat richt zich met biobased prefab wandsystemen op diverse sectoren. De prefab wandelementen zijn handzaam en zijn daardoor ook zeer goed inzetbaar in renovatie. Faay houdt zich daarnaast ook bezig met voorzetwanden, die een belangrijke rol kunnen spelen in de verduurzaming van bestaande woningen en gebouwen.

Ook vloerverwarming voor bestaande bouw is er in min of meer geprefabriceerde vorm: voorgefreesde platen met een geringe opbouwhoogte, geschikt voor droge inbouw op allerlei ondergronden.

Prefabricage doet ook in de installatiesector zijn intrede, onder meer met allerlei geïntegreerde verwarmings- en ventilatiesystemen. Soms compleet samengesteld tot een unit die zo op of in het dak kan worden geplaatst. Voor nieuwbouw kan dat relatief gemakkelijk worden ingepland; wat de mogelijkheden bij renovatie zijn is sterk projectafhankelijk.

Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld prefab badkamers. Die kunnen een pand uiteraard alleen maar in als de gevels of het dak volledig open zijn. Vooral bij transformaties is dat echter geregeld het geval. Prefab badkamers kunnen dan bijdragen aan een behoorlijke verkorting van de bouwtijd.

Met al deze ontwikkelingen spelen prefab leveranciers steeds meer in op de renovatiemarkt. Nu nieuwbouw van woningen moeilijker wordt, zal deze ontwikkeling naar verwachting alleen maar sterker worden.

Ga terug