Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

210 miljoen euro extra voor ISDE-regeling


Het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is onlangs tussentijds verhoogd met € 210 miljoen vanwege het grote aantal aanvragen. Daarmee is er dit jaar in totaal € 560 miljoen beschikbaar voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, aansluitingen op een warmtenet en elektrische kookvoorzieningen.

De ISDE-subsidie is jaarlijks beschikbaar en loopt door tot 2030. Zowel huiseigenaren als bedrijven kunnen de subsidie aanvragen. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel en de energieprestatie daarvan.

Het aantal aanvragen voor 2023 is fors hoger dan begin dit jaar werd verwacht. In 2023 zijn tot nu toe bijna 180.000 aanvragen gedaan. In totaal gaat dat om meer dan € 333 miljoen. Bij particuliere huiseigenaren zijn vooral isolerende maatregelen en (hybride) warmtepompen populair. Zij vroegen voor isolerende maatregelen dit jaar € 144 miljoen aan, en voor (hybride)warmtepompen € 142 miljoen. Vorig jaar ging het over heel 2022 om 100.000 aanvragen. Toen was het budget voor de ISDE € 325 miljoen.

Na de verhoging van het budget is er tot eind dit jaar nog € 226 miljoen beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers in 2023 € 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Nationaal Isolatieprogramma

Met Prinsjesdag kondigde het kabinet aan het budget van de ISDE voor de komende jaren verder te willen verhogen met in totaal € 1,38 miljard. De verhoging van het subsidiebudget draagt bij aan de ambities van het kabinet om woningen sneller, slimmer en socialer te isoleren, zoals vastgelegd in het Nationaal Isolatieprogramma. Van de ongeveer 40 miljard m3 aardgas die we per jaar in Nederland verbruiken, wordt ongeveer 30% gebruikt om woningen en gebouwen te verwarmen, te voorzien van warm water, en om te koken. Goed isoleren kan dit gebruik terugdringen.

Ga terug