Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Warmtepomp voor renovatie zonder buitenunit

De binnenwarmtepomp van Inventum Technologies in hydride opstelling met een gasketel.

De binnenwarmtepomp met ventilatielucht als energiebron, is een haalbare en betaalbare oplossing voor verduurzaming in de renovatie. Dat kan all-electric, maar ook hybride en ook in combinatie met een boiler voor warm tapwater. Inventum Technologies laat op de beurs RENOVATIE en TRANSFORMATIE de mogelijkheden zien.

De warmtepomp die werkt op ventilatielucht is een echt Nederlandse uitvinding, die ook in Nederland wordt geproduceerd. De bedenker was Inventum Technologies in Bilthoven, en dat al in 1989. Inmiddels is de vraag naar deze inventieve oplossing enorm aan het groeien en is Inventum Technologies verhuisd naar Houten, waar het bedrijf nu bezig is met de bouw van een tweede productiehal.

De markt is groot, constateert Richard Vermeeren van Inventum Technologies. Te groot voor zelfs alle warmtepompleveranciers samen. Hij pleit er dan ook voor om vooral te kijken naar wat in welke situatie de beste oplossing is. Als er mechanische ventilatie in een woning aanwezig is, is een binnenwarmtepomp een zeer geschikte oplossing, zowel all-electric als in een hybride opstelling. De binnenwarmtepomp vervangt daarbij de mv-box. Toepassing in plaats van balansventilatie zou ook kunnen. In dat geval komt de WTW-unit te vervallen en wordt deze vervangen door de binnenwarmtepomp.

Oppervlak

All-electric verwarmen met een binnenwarmtepomp op ventilatielucht is geschikt voor woningen met een oppervlak van 50 tot 180 vierkante meter en geïsoleerd op nieuwbouwniveau. Bij iets minder goed geïsoleerde woningen is de maximale grens voor all-electric lager. De warmtepomp is in staat om 7,5 kW van het warmteverlies af te dekken. Naast volledig gasloze woningen wordt de binnenwarmtepomp ook toegepast in een hybride opstelling, waarbij de gasketel bijspringt als dat nodig is.

De warmtepomp koelt de binnenlucht af van 21 graden naar 3 graden voordat die naar buiten wordt geblazen. Het topmodel doet dat zelfs naar – 15 graden. En dat topmodel is ook in staat om te koelen. De warmtepomp geeft zijn warmte af aan het bestaande verwarmingssysteem met radiatoren of vloerverwarming. Door te combineren met een boiler kan de afgezogen warmte ook in de zomer worden benut voor warm tapwater, wat leidt tot een extra gasbesparing. Inventum Technologies introduceert hiervoor overigens ook een nieuwe boiler: een liggende boiler die achter het knieschot te plaatsen is. Dat is een oplossing voor het gebrek aan ruimte op veel Nederlandse zolders.

De aanschafkosten van de warmtepomp van Inventum Technologies zijn relatief beperkt, mede door de subsidie die er tegenover staat. Installatiekosten zijn ook beperkt. Er hoeven geen leidingen naar buiten te worden gemaakt en doordat het één geheel is, is voor de installateur geen F-gassen certificering verplicht.

Inventum Technologies wil er naar toe dat installateurs min of meer verplicht worden om deel te nemen aan een cursus van de Inventum Academy, om zo fouten bij de installatie van de warmtepomp te voorkomen.

Vooral in renovatie is een binnenwarmtepomp zonder buitenunit dus een relatief eenvoudige oplossing om te verduurzamen, mits er mechanische ventilatie aanwezig is. Vanuit de eigen fabriek in Houten kan Inventum Technologies relatief snel leveren.

Ga terug