Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project: Renovatie iconische Drieklimatenkas

Foto: het nieuwe ontwerp van ZJA draagt de duurzame vernieuwing zichtbaar uit, terwijl het silhouet van de kas herkenbaar blijft. (Beeld: ZJA)

De omgevingsvergunning voor de Dieklimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam is verleend. Daarmee komt de vernieuwing van de iconische kas weer een stap dichterbij. Architectenbureau ZJA was in 1993 de ontwerper van de kas en tekende nu ook het vernieuwde, duurzame ontwerp.

De blikvanger van de Amsterdamse Hortus Botanicus is begin jaren 90 ontworpen door ZJA, als een eigentijdse constructie van staal en glas. Het werd een geliefde attractie voor bezoekers en Amsterdammers. Drie decennia later is de Drieklimatenkas toe aan een grootscheepse renovatie. Een urgentie die de Hortus aangrijpt om de kas duurzaam te vernieuwen. Het wordt de eerste gasloze publiekskas van Nederland. En bovendien de enige plek waar het belang van plantenbiodiversiteit en de relatie met klimaat wordt verteld.

Met alle duurzame aanpassingen, het behoud van de kenmerkende elementen en een optimale leefomgeving voor de plantencollectie zal de vernieuwde Drieklimatenkas van de Hortus helemaal klaar zijn voor de toekomst.

Herkenbaar

Kay Oosterman (architect -partner ZJA): “Het nieuwe ontwerp van ZJA draagt de duurzame vernieuwing zichtbaar uit, terwijl het silhouet van de kas herkenbaar blijft. De bestaande karakteristieke hoofddraagconstructie, die zo beeldbepalend is voor de Hortus, blijft behouden. Ook het kenmerkende ritme en de verfijning van de bestaande gevel met witte belijning komen weer terug in ons nieuwe ontwerp. Het enkelglas in de gevel wordt vervangen door isolerend dubbelglas en het dak voorzien van lichtgewicht isolerende luchtkussens. Tot slot zullen door de herinrichting en de nieuwe klimaatinstallaties de planten optimaal van het gebouw gaan profiteren.”

Biodiversiteit

Nu biodiversiteit onder druk staat, wordt voor de Hortus het vertellen van het verhaal van de biodiversiteit steeds belangrijker. “Als we met onze missie willen dat bezoekers anders gaan handelen, namelijk met zorg voor de natuur, dan moeten we uiteraard ook zelf laten zien dat dat mogelijk is”, zegt directeur van de Hortus Carlien Blok. De kas krijgt niet alleen isolerende daken, dubbelglas, een opslag voor hergebruik van (regen)water en slimme, energiezuinige klimaatsystemen, ook de inrichting gaat op de schop. Behalve een nieuwe Kaapse ruimte, het vernieuwde tropische kasdeel en het woestijndeel, komt er ook extra tentoonstellingsruimte om op wereldschaal het verhaal van biodiversiteit en de relatie met klimaat uit te leggen.

Met het ontvangen van de omgevingsvergunning kan de Hortus nu de laatste fase ingaan; de daadwerkelijke verbouwing. De huidige kas zal eind februari 2024 sluiten voor de verbouwing en weer opengaan in 2025: het jaar waarin Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert.

Ontwerp en inrichting van het interieur is van de hand van BOOM Landscape en bureau Designwolf. ABT is wederom verantwoordelijk voor de constructie. Hoofdaannemer is AKOR.

Ga terug