Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project: transformatie Muziekwerk Rotterdam

Foto: Powerhouse Company - Muziekwerf - Under construction (Photography Sebastian van Damme)

Powerhouse Company transformeert de laatste Mennonitische kerk in Rotterdam tot een muziekcentrum voor jonge makers, van jeugdorkest tot popkoor. Het kleine, markante kerkgebouw uit 1951 aan de Galerij en het Haagse Veer ligt verscholen achter het turbulente Hofplein.

De transformatie wordt uitgevoerd in opdracht van de filantropische stichting Droom en Daad. Die wil als hoeder van het Rotterdamse culturele erfgoed markante gebouwen behouden voor toekomstige generaties en een impuls geven aan de culturele sector.

De gestuukte betonstructuur – een typisch cassetteplafond – vormt de expressieve basis voor de nieuwe hal. Het state of the art Flentrop-orgel uit 1954 blijft behouden en biedt unieke mogelijkheden voor jonge muzikanten en concerten. In het nieuwe ontwerp plaatst Powerhouse Company krachtige ornamenten prominent in de ruimte. De expressieve kroonluchters zijn gerenoveerd en zullen het plafond van de Music Hall verlichten.

Om de lichtinval in het gebouw te verbeteren, gebruiken de architecten zilveren fluwelen gordijnen en licht spiegelglas van het balkon, waardoor de bovenste delen van de naoorlogse wederopbouw worden benadrukt. Lichte eikenhouten vloeren en geluidsverstrooiende panelen zorgen voor een warme onthaal voor muzikanten. Deze elementen vormen een subtiele verwijzing naar de houten kerkbanken die ooit de kerkzaal omlijstten.

Zachte uitstraling

Terwijl de muziekzaal zich kenmerkt door naoorlogse betonelementen, hebben andere ruimtes een zachtere uitstraling. Daarin wordt licht eikenhout gecombineerd met de bestaande houten elementen en messing met de metalen kroonluchters. Beneden in de foyer zijn voormalige kerkbanken omgetoverd tot lambrisering en versterken de vergrote ramen de verbinding met het openbare plein.

Akoestiek

De akoestiek in de muziekzaal wordt verbeterd door houten 3D-wandpanelen te ontwerpen die geluidsgolven verspreiden. Daarnaast is het stucwerk op riet vervangen door een patroon van geluidsabsorberend materiaal in het cassetteplafond. Akoestische gordijnen wijzen naar beneden in de steeds terugkerende driehoekvorm. Deze krachtige driehoeken voegen details toe aan het plafond en laten natuurlijk licht de ruimte binnen. Waterreflecties van het achtergelegen water van het Haagseveer dansen op de plafonds en vormen een toevallig karakteristiek element.

Ga terug