Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Groeiende aandacht voor circulariteit

Marco Pastoor en Franjo Stakovic van Circospin op de beursvloer.

Duurzaamheid was een belangrijk thema op de vakbeurs Renovatie & Transformatie. Er was uiteraard volop aandacht voor isolatie en ook de warmtepomp was volop aanwezig in allerlei varianten. Maar ook de aandacht voor circulariteit is groeiende. Onder andere was Circospin aanwezig met het initiatief Circolektra, dat zich richt op hergebruik van componenten van groepenkasten.

Eigenlijk was Circolektra een beetje een vreemde eend in de bijt op de beursvloer. Niet alleen vanwege het thema circulariteit, maar vooral ook omdat het geen producten aanbiedt. Circospin stond er vooral om de aandacht te vestigen op het nieuwe initiatief en met bezoekers in gesprek te gaan. En dat laatste lukte zeker, geven Marco Pastoor en Franjo Stakovic van Circospin aan. Ook in het kennisprogramma van de beurs kregen zij de gelegenheid om hun initiatief voor het voetlicht te brengen.

Inzameling

Circospin werkt branchebreed. Het is geen refurbishbedrijf en zelfs geen handelsbedrijf. Wat het wel doet is samen met fabrikanten en groothandels en installatiebedrijven zorgen voor inzameling en het sorteren van ingezamelde producten. Daarvoor werkt het dan weer samen met sociale werkplaatsen, waardoor tevens invulling wordt gegeven aan social return.

Circospin begon met pompen en kwam vandaar uit terecht in de overige onderdelen van gemalen. Van Circopomp kwam het daarmee tot d Circogemaal. En inmiddels ook tot Circolektra. “Er kwamen vragen binnen of we dit ook niet konden doen voor elektro, noodverlichting, kabelgoten en groepenkasten en dergelijke. Wij kiezen er voor om dat stap voor stap aan te pakken en zijn begonnen met de groepenkasten. Dat speelt nu heel veel omdat veel groepenkasten worden vervangen doordat mensen PV laten aanleggen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s.”

Fabrikanten

Oude producten zijn vaak prima herbruikbaar, maar probleem is wel dat de kwaliteit en de geschiedenis niet aan de buitenkant afleesbaar is. Dit kan resulteren in gevaarlijke situaties want is er elke dag wel een meterkastbrand in Nederland. Circospin kiest er samen met de branche dan ook voor om de beoordeling van de oude producten aan de fabrikanten over te laten. Zij kunnen immers als geen ander bepalen of een oud product nog voldoet aan de gestelde kwaliteit maar ook aan wet- en regelgeving. Mocht een product hier niet meer aan voldoen, dan worden de onderdelen hergebruikt bij de productie van nieuwe producten.

Ga terug