Challenge: sneller en goedkoper houten funderingen herstellen
Hoe maken we herstel van houten funderingen sneller en goedkoper? Dat is de vraag van de challenge houten funderingen van RVO en vier Amsterdamse woningcorporaties. Zij dagen marktpartijen en kennisinstellingen uit om met innovatieve oplossingen te komen, en hopen daarmee de enorme funderingsopgave aan te pakken.
Nederland heeft ongeveer 750.000 woningen met een houten paalfundering. Ruim de helft daarvan krijgt te maken met schade door paalrot, bacteriën of andere funderingsschade. De herstelkosten zijn op dit moment gemiddeld € 80.000 per woning. Funderingsproblemen voorkomen en herstellen is een grootschalige uitdaging die de partijen sneller willen aanpakken.
In Amsterdam is veel ervaring met de aanpak van houten funderingen in vooroorlogse buurten. Deze aanpak vraagt veel van de huurders en kost woningcorporaties veel geld. Met deze aanpak zal de funderingsopgave de komende 20 jaar nog groter worden.
Drie uitdagingen
De challenge bestaat uit drie uitdagingen bij houten funderingen: schimmel- en bacterie-aantasting stoppen; snellere of goedkopere herstelwerkzaamheden; waarde toevoegen bij sociale huurwoningen corporaties. De beste voorstellen worden uitgevoerd in pilotprojecten van vier Amsterdamse woningcorporaties. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een partner van deze challenge vanuit de Nationale Aanpak Funderingsproblematiek.
Wie mee wil doen met de challenge, kan tot uiterlijk 16 mei 2023 een voorstel indienen.