Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Op Vakbeurs Energie was veel voor bestaande bouw

Foto: hoog temperatuur warmtepomp met pcm-buffervat

Vakbeurs Energie - alweer even geleden - was ook voor de renovatiesector het bezoeken waard. Met name de installatiebranche was er volop aanwezig, waarbij oplossingen voor bestaande bouw steeds belangrijker worden.

Wie bestaand vastgoed wil verduurzamen, doet er goed aan om eerst de warmteverliezen waar mogelijk te beperken middels goede isolatie van de schil en hoogwaardig glas. Op de beurs waren dan ook oplossingen te vinden voor na-isolatie, met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, folie voor vloerisolatie en hoogwaardige glasoplossingen als vacuümglas.

Hybride installatie

Na het aanpakken van de schil komt het verduurzamen van de installatie. Daarvan waren er op de beurs talloze aanbieders, op allerlei gebieden. Uiteraard waren dat diverse warmtepomp- en ketelfabrikanten die zich inmiddels volop op de hybride installaties hebben gestort. Hybride installaties hebben meer mogelijkheden doordat de gasketel bijschakelt als de warmtepomp het op koude dagen niet aan kan.

De warmtepompen zijn er in allerlei varianten, met of zonder buitenunit of met gebruik van afgezogen ventilatielucht als energiebron. Er was zelfs een opstelling te vinden met een pcm-buffervat om op koude dagen de pieken in warmtevraag op te kunnen vangen. Dat zou een hybride opstelling overbodig maken. PCM (phase changing materials) hebben namelijk een veel groter bufferend vermogen dan water. Deze opstelling werkt dan ook nog met een hoogtemperatuur-warmtepomp, waardoor die de cv-ketel 1 op 1 zou kunnen vervangen.

Naast warmtepompen was er ook aandacht voor andere energiebronnen en afgiftesystemen. Bijvoorbeeld met elektrische verwarming. Op de beurs varieerde dat van Infrarood-panelen tot elektrische radiatoren en elektrische ketels. Maar ook waren er speedcomfort radiatorventilatoren, waarmee bestaande radiatoren met een lagere watertemperatuur toch voldoende warmteafgifte behouden. Tevens waren er steeds meer LTV-radiatoren te vinden die ook bij lage watertemperaturen voldoende warmte afgeven.

Voor laag temperatuursystemen wordt vloerverwarming toch vaak gezien als ideaal afgiftesysteem. Ook daarin staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er ook voor bestaande bouw systemen beschikbaar, zo was op de beurs te zien. Belangrijk is daarbij het beperkten van de opbouwhoogte, maar ook het gebruik van droge systemen voor bijvoorbeeld een houten onderconstructie.

Ga terug