Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Met de Renovatiestandaard klaar voor 2050

De overheid heeft een Renovatiestandaard opgesteld voor utiliteitsgebouwen. Wie nu gasloos renoveert naar het juiste energielabel, is klaar voor 2050. De Renovatiestandaard gaat uit van eenzelfde niveau als BENG voor nieuwbouw en geldt tot 2030. Daarna zullen waarschijnlijk strengere eisen worden gesteld, namelijk volledig energieneutraal.

Om de doelen in het klimaatakkoord te halen, moeten behalve woningen ook commerciële en maatschappelijke gebouwen veel energiezuiniger worden. Dit moet uiteindelijk leiden tot een CO2-arme en aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Met de renovatiestandaard bereiden gebouweigenen zich alvast voor op 2050.

Niet verplicht

De renovatiestandaard is de gewenste energieprestatie van commercieel en maatschappelijk vastgoed. De renovatiestandaard is geen verplichting. Pas na 2030 wordt definitief bepaald hoe energiezuinig utiliteitsgebouwen in 2050 moeten zijn. Gebouwen die dan al aan de renovatiestandaard hebben voldaan, worden daarvan uitgezonderd en hoeven niet opnieuw te worden gerenoveerd. Zij hebben namelijk al een zeer hoge energieprestatie. Voorwaarde is wel dat ze dan ook gasloos zijn.

De renovatiestandaard wordt uitgedrukt in een labelletter. Afhankelijk van de gebruiksfunctie komt dit neer op labelletter A++ of A+++. De energieprestatie wordt bepaald door te kijken welke isolatie, verwarming, koeling, ventilatie en verlichting gebruikt worden en of het gebouw zelf duurzame energie opwekt.

Beheerder of eigenaren van gebouwen zijn verplicht om te rapporteren over het energieverbruik en de energiebesparende maatregelen die ze gaan nemen. Dit is de informatieplicht energiebesparing. Voldoet het gebouw aan de renovatiestandaard, dan wordt dit een stuk eenvoudiger met veel minder details, omdat de overheid ervan op aan kan dat het gebouw tot 2050 duurzaam genoeg is.

De Renovatiestandaard per gebruiksfunctie is terug te vinden op de site van RVO.

Ga terug