Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Motie: Verbod op enkel glas in huurwoningen


De druk om enkel glas in huurwoningen te verbieden, neemt toe. De Tweede Kamer roept het kabinet op om zo’n verbod in 2029 of 2030 in te laten gaan. Dat geldt dan niet alleen voor nieuwe huurcontracten, maar ook voor zittende huurders.

De Kamermotie werd ingediend door Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Henri Bontenbal (CDA) en werd gesteund door 242 Kamerleden. De motie roept de minister op om enkel glas versneld uit te faseren. Naast het verbod in 2029 of 2030 zou de minister ook moeten kijken naar de mogelijkheid van aftrekpunten voor enkel glas in het te moderniseren woningwaarderingsstelsel.

Enkel glas is volgens de Kamerleden met name oververtegenwoordigd in huizen met slechte energielabels, E, F en G, in de particuliere verhuur, maar is in mindere mate ook aanwezig in huurhuizen met een beter energielabel in zowel de corporatiesector als de private sector.

Studentenwoningen

Dit initiatief sluit aan bij eerdere acties van studentenorganisaties en Natuur en Milieu. Natuur & Milieu liet door ABF Research onderzoek uitvoeren naar de huidige woonsituatie van studenten. Daaruit bleek dat 80.000 studenten in een huis met enkel glas wonen, dat is ongeveer één op de vijf studenten.

Groningen heeft de meeste studentenwoningen met enkel glas (2.468). Arnhem springt eruit met het hoogste aandeel woningen met enkel glas: maar liefst 40% van de studentenwoningen. In het algemeen geldt dat het percentage enkel glas bij studentenwoningen bijna twee keer zo hoog is, als het percentage enkel glas in de rest van de Nederlandse woningen, te weten 19% versus 11%.

Ga terug