Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project: vernieuwing ABN AMRO Foppingadreef

Foto: ABN AMRO

ABN AMRO, Edge en BAM Bouw en Techniek hebben het officiële startsein gegeven voor de bouwfase van de nieuwe thuisbasis van ABN AMRO aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost. Het kantoor uit de jaren tachtig wordt herontwikkeld tot een Paris Proof gebouw en op een circulaire manier gerenoveerd en ingericht. De ingebruikname vindt naar verwachting in 2027 plaats.

De herontwikkelingsplannen voor het ruim 100.000 m2 grote gebouw sluiten aan bij de duurzame visie van ABN AMRO en zijn ontworpen in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Edge en de oorspronkelijke architect van het gebouw Broekbakema. Het kantoor, dat gerealiseerd gaat worden door BAM Bouw en Techniek, biedt straks ruimte aan zo’n 11.000 werknemers en krijgt ook een sociaal-maatschappelijke functie.

Houten draagconstructie

ABN AMRO heeft de ambitie gesteld dat in 2030 alle eigen kantoren voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. In lijn met deze ambitie is het doel van deze herontwikkeling juist om het bestaande pand aan de Foppingadreef te vernieuwen, uit te breiden en Paris Proof te verduurzamen, in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Zo wordt 70.000 m2 van het pand hergebruikt, en krijgen veel van de materialen die bij de sloop vrijkomen een nieuwe bestemming. Daarnaast wordt in plaats van beton, gebruik gemaakt van hout voor de hoofddraagconstructie van circa 30.000 m2 nieuwe kantoorvloeren. Op het dak en de gevel van het complex komt 10.500 m2 zonnepanelen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd ten opzichte van het bestaande gebouw. Circulaire principes worden in elke fase van de herontwikkeling geïntegreerd. Als gevolg van onder andere deze keuzes zal in ieder geval een BREAAM Excellent duurzaamheidscertificering worden toegekend.

Duurzaam hergebruik

Om de ambities waar te maken, vroeg ABN AMRO DGMR om advies over bouwfysica, brandveiligheid, geveltechniek, circulariteit en akoestiek. De belangrijkste stap om de duurzame en circulaire ambities waar te maken, ligt volgens DGMR in de keuze het bestaande gebouw in stand te houden. Daarnaast zijn er veel bestaande onderdelen die een plek vinden in het nieuwe gebouw. De klimaatplafonds krijgen een nieuwe bestemming als akoestisch wanddeel in een binnengevel. Deze wanddelen dempen niet alleen het geluid, maar hebben ook een opening waardoor zij als overstroomvoorziening gebruikt worden om ventilatielucht naar de aangrenzende atria te brengen. Dit is een bijzonder voorbeeld van een integrale oplossing van DGMR, waarbij akoestiek, thermisch comfort en circulariteit in één element samen komen.

Om het gebouw brandveilig te maken, adviseerde DGMR een sprinklerinstallatie in plaats van het brandwerend maken van alle gevels van de atria. Dit omdat de ruimten dan meer flexibel in te delen zijn én omdat het materiaalgebruik beperkt wordt.

De atria zijn een opvallend en belangrijk kenmerk van het nieuwe ontwerp. Om deze ook akoestisch comfortabel te maken, dacht DGMR mee over de akoestiek en adviseerde geluidsabsorptie door onder andere veel groen en een groene wand. Voor thermisch comfort en daglichttoetreding is met de architect naar het glazen dak gekeken. Een volledig glazen atriumdak zou voor teveel opwarming zorgen. Daarom is voor de centrale atria een kapconstructie met deels gesloten delen ontworpen. Deze dichte delen houden niet alleen de zon buiten, maar worden ook van zonnepanelen voorzien.

Ga terug