Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Energieprestatie kantoren snel verbeterd


De energielabel C-verplichting heeft de energieprestaties van kantoren versneld beter gemaakt. Het aantal kantoren met minimaal label C steeg behoorlijk nadat de energielabelplicht bekendgemaakt werd: van 63% naar 77%. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De Universiteit Maastricht deed onderzoek naar de energielabel C-verplichting in opdracht van Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Dutch Green Building Council (DGBC), samen met de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Sinds 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Officieel mogen ze anders niet meer worden gebruikt. Dit heet de energielabel C-verplichting. De overheid kondigde deze regel in 2018 aan.

Voordat de overheid deze verplichting bekendmaakte, had 63% van de kantoren met een energielabel minimaal label C. In 2022, na de aankondiging, was dat 77% van de kantoorgebouwen. Verder blijkt dat kantooreigenaars in 75% van de gevallen meteen gaan voor label A als zij kiezen voor verduurzamen.

40% in waarde gedaald

De onderzoekers benoemen ook de financiële nadelen van minder duurzaam vastgoed. Het onderzoek laat zien dat kantoorgebouwen met een label lager dan C bijna 20% minder waard zijn dan kantoren die wel voldoen aan de energielabelplicht. Kantoren met energielabel G daalden zelfs bijna 40% in waarde. Ook stellen verschillende Nederlandse banken, zoals ING Real Estate Finance, inmiddels eisen aan de minimale energieprestatie voor zij financiering geven voor vastgoed.

Tussenstand afgelopen zomer was:

  • 59% kantoren met energielabel C of beter
  • 10% kantoren met energielabel D of slechter
  • 31% kantoren zonder energielabel

Ga terug