Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuwe regels voor Energieprestatievergoeding


De regels voor de EnergiePrestatieVergoeding EPV gaan binnenkort veranderen. De overheid wil het daarmee nog aantrekkelijker te maken om huurwoningen te verduurzamen.

De EPV is een vergoeding die verhuurders kunnen afspreken met huurders in ruil voor een zeer energiezuinige of energieneutrale woning. Dit bedrag staat los van de huurprijs. De energieprestatievergoeding stimuleert verhuurders om hun woningen te verduurzamen. Zo verdienen zij hun investering in een energiezuinige of zelfs energieneutrale woning terug. Het voordeel voor huurders is dat zij hierdoor minder last hebben van hoge energieprijzen. De meeste huurders zijn daarom ook tevreden met hun EPV-woning.

Door belemmeringen in het huidige besluit zijn er volgens het ministerie echter minder EPV-woningen opgeleverd dan verwacht. Daarom wordt het besluit herzien. De volgende wijzigingen worden verwacht:

  • De EPV zal aansluiten bij bestaande normen, zoals de NTA 8800.
  • De verhuurder hoeft minder verplichte metingen uit te voeren.
  • Er komt een compensatieregeling voor de huurder: verhuurders garanderen een hoeveelheid duurzame elektriciteit voor de huurder. Leveren zij deze elektriciteit niet, dan betalen ze compensatie aan de huurder.
  • De EPV wordt beter toepasbaar op meergezinswoningen.

De voorgenomen wijzigingen zijn nog niet definitief. Verwachting is dat het besluit officieel wordt gewijzigd in het najaar van 2023. Daarna kunnen verhuurders bij verduurzaming een EPV vragen volgens de voorwaarden van het nieuwe besluit.

Ga terug