Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Overzetschoorsteen is snel groot onderhoud

Uit de themanieuwsbrief ‘Onderhoud’


Bij groot onderhoud blijkt vaak dat oude schoorstenen niet meer voldoen aan hedendaagse eisen. Regelmatig is er sprake van lekkage en vormt de schoorsteen een aanzienlijke koudebrug. In plaats van renoveren plaatst Exclusieve Schoorstenen een compleet nieuwe schoorsteen over de oude heen.

Een oude schoorsteen renoveren is een bewerkelijke klus. Als een schoorsteen lekt, moet het lood worden vervangen, het voegwerk worden hersteld en het metselwerk worden geïmpregneerd.

“Onze overzetschoorsteen is ook veel duurzamer dan renoveren en zal in de praktijk slechts ongeveer 30 procent duurder zijn. Dan heb je dus een compleet nieuwe schoorsteen, met een fris uiterlijk en tien jaar garantie. Op renovatie krijg je geen 10 jaar garantie”, zegt Wijnand van Deelen van Exclusieve Schoorstenen.

Isolerend

Lekkages aan schoorstenen worden vaak te laat ontdekt, geeft Van Deelen aan. “Dan is het leed al geschied en is er al gevolgschade. Dat kan zichtbaar zijn aan de binnenkant, maar het kan ook leiden tot houtrot van het dakbeschot.” Een andere reden voor renovatie van schoorstenen is gelegen in de verduurzaming van woningen. “Als het dak wordt geïsoleerd, wordt het pakket dikker en moeten loodslabben hoger komen te liggen. Daarvoor is de overzetschoorsteen een mooie oplossing.”

Een extra voordeel: de overzetschoorsteen is opgebouwd met een constructieve plaat die tevens isoleert. “De basisplaat is gemaakt van pet-foam. De bestaande schoorsteen wordt daarmee volledig ingepakt en zo verdwijnt de koudebrug.”

De nieuwe overzetschoorsteen is maximaal 10 centimeter groter dan de bestaande schoorsteen. Deze wordt letterlijk over de bestaande schoorsteen heen geschoven. Dat gaat snel. Bij grote projecten kunnen vier mensen per dag zeven schoorstenen compleet monteren.

Bijpassende bekleding

Overzetschoorstenen worden altijd per project gemaakt. “We hebben niets op voorraad. Maar we kunnen wel snel leveren. Bij grote projecten meten we zelf in en bemonsteren we de bestaande steen. We bekleden de schoorsteen veelal met minerale steenstrips van Alsecco. We hebben hier ruim 300 bemonsteringsbordjes liggen met allemaal verschillende texturen en kleuren.”

Minerale steenstrips zijn dan wel de meest voorkomende afwerking van de overzetschoorstenen, maar zijn zeker niet de enige mogelijkheid. “We leveren schoorstenen in allerlei maten, maar ook in allerlei afwerkingen. Naast steenstrips is dat bijvoorbeeld stucwerk, rvs en gezaagd natuursteen, maar ook hout hebben we wel gedaan, alsmede felsbanen.”

Exclusieve Schoorstenen is al jarenlang vaste exposant op de vakbeurs Renovatie & Transformatie. Voor het bedrijf is de renovatiemarkt erg belangrijk. “Overzetschoorstenen vormen ongeveer 30 procent van onze werkzaamheden. Daarnaast leveren we prefab schoorstenen voor nieuwbouw, maar ook voor renovatieprojecten waar in het verleden de schoorstenen weggehaald zijn. Als er renovatieplannen zijn, zie je regelmatig dat Welstandcommissies dan weer schoorstenen terug willen plaatsen in het straatbeeld.”

Ga terug