Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Vakbeurzen in Den Bosch onderstrepen positief marktsentiment rondom onderhoud, renovatie en biobased bouwen

Renovatie & Transformatie 2024 - persbericht


Behoud en verduurzaming van bestaand vastgoed en de toekomst van biobased bouwen: daar draaide het om, vorige week in de Brabanthallen in Den Bosch. Matchmaker in de energietransitie 54events uit Breukelen organiseerde er, voor de tweede keer in deze combinatie, de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW.

Dat zijn zelfstandige events, maar zij vinden aanpalend en gelijktijdig plaats en vormen daardoor – en door hun thematische verwevenheid – één geheel. 235 exposanten en partners waren betrokken, bijna 20% meer dan in 2023. Op 6 podia, in 2 hallen, deelden gedurende 3 dagen 145 sprekers hun kennis tijdens in totaal 66 kennissessies.

HOUTBOUW

De 2de editie van HOUTBOUW, de vakbeurs in het teken van innovaties in hout, biobased en hybride bouw, liet een bijna-verdubbeling in aantal standhouders zien en het platform bracht 1.732 professionals bijeen. De positieve ontwikkelingen bleven bij de exposanten niet onopgemerkt: zij waardeerden de beurs met een 8,2.

In de spotlights van het kennisprogramma op HOUTBOUW stonden dit jaar onderwerpen centraal als losmaakbaar detailleren, woningbouw in kruislaaghout en de bouwfysische uitdagingen van houtbouw. Biobased building specialist aan de TU Delft Pablo van der Lugt opende met een keynote over de toekomst van bouwen met biobased materialen, inclusief aansluitende talkshow.

Pablo van der Lugt: “De transitie naar houtbouw voltrekt zich in ongekend tempo. Logisch, want het is duurzaam, hoogwaardig, veilig, stil en snel. Dat er nu voldoende draagvlak is voor een vakbeurs volledig gefocust op houtbouw, zegt genoeg. Tijdens mijn keynote was de zaal tjokvol, met niet alleen believers, maar ook partijen uit de traditionele bouw die de boot niet willen missen. En terecht, want houtbouw en biobased bouwen hebben de toekomst.”

Renovatie & Transformatie en MONUMENT

De succesvolle edities van zowel Renovatie & Transformatie als MONUMENT onderstreepten dat onderhoud, renovatie en restauratie perspectief bieden in een soms lastige bouwmarkt: zij brachten samen 7.114 stakeholders naar Den Bosch. Standhouders waardeerden hun deelname met gemiddeld een 7,7 (+0,4) en bezoekers beoordeelden de beurzen met gemiddeld een 7,3 (+0,1).

Het kennisprogramma van MONUMENT kreeg vorm door onder meer een gezamenlijke sessie voor gemeenteambtenaren van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds. Hot topics waren daar verder bijvoorbeeld de ontzorging van eigenaren bij verduurzaming en de nieuwe generatie erfgoedprofessionals.

Christian Braak, algemeen directeur van ERM: “Wij kijken terug op een geslaagde beurs die een combinatie bood tussen kennis delen, kennis vergaren en vooral veel netwerken. Voor Stichting ERM is dit contact met monumenteneigenaren, ontwerpers, uitvoerders en ambtenaren cruciaal: samen bepalen zij onze richtlijnen waarmee de restauratiekwaliteit op niveau komt en blijft. Mooi ook om te zien dat er veel jongeren rondliepen: die gaan we de komende jaren hard nodig hebben.”

Op Renovatie & Transformatie werden seminars over circulair renoveren en de invloed van artificial intelligence op renovatie en transformatie goed bezocht. Debuterend kennispartner VMRG, de vereniging van metalen gevelbouwers, trok een overvolle zaal met hun talkshow over de meerwaarde van circulaire gevelrenovatie.

Henk Zoontjens, directeur van de VMRG en host van de talkshow, blikt tevreden terug: “Ik zie onze talkshow als steuntje in de rug om bewust te kiezen voor circulaire gevelrenovatie. Dat staal en aluminium hier uitermate geschikt voor zijn door de lange levensduur en recyclingmogelijkheid met behoud van kwaliteit hebben onze gastsprekers met projectvoorbeelden en cijfermateriaal uitstekend toegelicht.”

Duurzame Innovatie Award

Ook nieuw dit jaar was de Duurzame Innovatie Award, de prijs voor de beste innovatie op het gebied van duurzame opwaardering van bestaand vastgoed. Uit maar liefst 15 inzendingen koos de vakjury het door Zehnder Group en metaalbewerkingsbedrijf HDA Haarlem ontwikkelde balansventilatiesysteem voor galerijflats als winnaar.

De vakbeurzen in 2025

In 2025 vinden Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats op dezelfde locatie, op dinsdag 13, woensdag 14 en donderdag 15 mei.

Ga terug