Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

"Beurs leidde tot na-isolatie van 130 vloeren"

Exposant in de spotlight: Profijt Isolatie


Profijt Isolatie heeft de beurs Renovatie & Transformatie gekozen als platform om de zakelijke markt te bereiken. Met succes, want inmiddels isoleert het bedrijf de houten vloeren van 130 corporatiewoningen in Hoogeveen.

De basis voor deze opdracht werd gelegd op de beurs Renovatie & Transformatie, vertelt Gertjan Prins, manager zakelijke markt van Profijt Isolatie. Daar kwam Prins in gesprek met de projectleider van corporatie Domesta uit Hoogeveen. Die wilde woningen verduurzamen, maar liep vast op de na-isolatie van de bestaande houten beganegrondvloeren.

Dampopen spray-isolatie

Houten beganegrondvloeren zijn eigenlijk juist de specialiteit van Profijt Isolatie. “Als applicateur hebben wij bewust gekozen voor na-isolatie met IcyneneH2foamLite. Profijt Isolatie is inmiddels in Nederland en zelfs in Europa de grootste verwerker van dit product. IcyneneH2foamLite is een polyurethaan spray-isolatie, maar dan anders dan andere. IcyneneH2foamLite heeft open cellen en is daardoor dampopen, maar het is ook watergeblazen. Het geeft vrijwel geen emissies bij het aanbrengen en veroorzaakt geen geuroverlast. Veel mensen denken ‘pur is pur, maar dat is dus niet zo”, schetst Prins de eigenschappen van IcyneneH2foamLite.

Met deze eigenschappen is het product zeer geschikt voor de isolatie van houten beganegrondvloeren en houten kappen. “Na-isoleren van spouwmuren kun je er niet mee. Dat moet met andere technieken, zoals inblazen of inspuiten van isolatiemateriaal. Wij bieden dat wel aan in ons totaalpakket, maar werken daarvoor samen met andere applicateurs die dit gecertificeerd voor ons uitvoeren.”

Pilot met vervolg

Profijt Isolatie mocht in Hoogeveen voor Domesta een pilot uitvoeren, waarna de opdracht werd gegeven voor na-isolatie van de houten beganegrondvloeren van alle 130 woningen. “Toen bleek dat men ook al een pilot had gehad met spuiten van PU met gesloten cellen. Dat was niet goed bevallen en is toen stopgezet. Vervolgens hebben wij de kans gekregen om het project met IcyneneH2foamLite in te vullen. Het project loopt nog door tot en met februari en verloopt naar volle tevredenheid.”

Bij het aanbrengen van IcyneneH2foamLite houdt Profijt Isolatie zich uiteraard aan de gestelde regels voor het spuiten van PU. “Dat betekent onder meer dat bewoners na het sprayen twee uur lang niet op de begane grondverdieping mogen komen. Maar wij denken dat dat bij ons product eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Wij zijn nu bezig met metingen om daar meer inzicht in te krijgen."

Prins geeft aan dat IcyneneH2foamLite op deze markt inmiddels een van de grootste spelers is geworden. “De PU met open cellen is voor deze toepassing inmiddels groter dan de traditionele PU met gesloten cellen. Dat komt mede door een steeds meer open en transparantere communicatie over de verschillen in open en gesloten spuitisolatie en door het maken van duidelijke keuzes.”

Er zijn naast IcyneneH2foamLite nog wat andere PU-schuimen met open cellen, maar IcyneneH2foamLite is momenteel de enige die voldoet aan de betreffende BRL en gecertificeerd is, onder meer vanwege de geringe wateropname.

Houten daken

Ook voor houten daken is IcyneneH2foamLite een ideale oplossing. “Het is naadloos en luchtdicht en een dampremmende folie is niet nodig. Je kunt het van binnenuit rechtstreeks tegen het houten dakbeschot aanbrengen, waarbij de dikte uiteraard afhankelijk is van de Rc-waarde die je wilt halen. Aan de binnenkant breng je vervolgens een gipsplaat aan, als esthetische bekleding en vanwege de brandwerendheid. Daarbij heeft IcyneneH2foamLite ook nog akoestische voordelen.”

Profijt Isolatie nam drie jaar geleden voor het eerst deel aan Vakbeurs Energie en maakte daarna de overstap naar de beurs Renovatie & Transformatie. “Dat sluit toch meer aan bij waar wij mee bezig zijn.” Het gebruikt de beurs vooral als platform om met de zakelijke markt in contact te komen. “Veel opdrachten voor na-isolatie komen van particulieren. De zakelijke markt is toch echt anders en die moet je ook anders benaderen. We hebben naar diverse mogelijkheden gekeken en de beurs Renovatie en Transformatie beoordeeld als beste keuze.”

Ga terug