BAM stopt stropakket in het dak als isolatie
BAM Wonen gaat samen met Woonstichting Stek in Warmond 31 woningen verduurzamen. Bijzonderheid in het project: de toepassing van een biobased dakisolatiepakket van stro.
De 31 woningen in en rond de Van Duvenvoordestraat in Warmond hebben momenteel variërende energielabels tot zelfs label F. Het lage energielabel is vooral het gevolg van de matige isolatie. BAM Wonen isoleert daarom de vloer, gevels en daken. De daken worden van binnenuit geïsoleerd met biobased isolatiemateriaal. Verder krijgen de woningen CO2-gestuurde ventilatie en worden de houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met HR++-glas.
BAM Wonen heeft een oplossing ontwikkeld om hellende daken van binnenuit biobased te isoleren met stro. Met co-maker Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers heeft BAM Wonen als een van de eerste in Nederland een natuurlijk en veilig dakisolatiepakket van stro geplaatst in de proefwoning op het project in Warmond.
Groene optie
Stro is om meerdere redenen een groene optie. Zo zorgt het voor een lagere CO2-uitstoot dan de productie van veel andere bouwmaterialen, vertelt Sophie Kuijpers, productontwikkelaar bij BAM Wonen. “Het wordt gemaakt van de droge stengels van graangewassen, een restproduct uit de landbouw. Daarnaast ondersteun je een duurzame agrarische sector als je kiest voor stro uit Nederland. En het materiaal slaat ook nog eens CO2 op.”
Stro is een effectief en duurzaam isolatiemateriaal. “In tegenstelling tot veel andere isolatieproducten wordt stro niet bewerkt met chemicaliën om prestaties te verbeteren”, vertelt projectmanager Rob van der Kroef van BAM Wonen. “Het materiaal isoleert van nature al erg goed, en voor meer brandveiligheid nemen we extra maatregelen. Zo voldoet het isolatiepakket aan alle bouweisen.” Daarmee past deze oplossing perfect in de BAM-strategie Building a sustainable tomorrow, waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisering centraal staan.
Door de verduurzaming verbetert het energielabel van de woningen naar label A of hoger. De betere isolatie en ventilatie in combinatie met het sterk verbeteren van de tochtwering betekent voor de bewoners een comfortabele woning en een veel lager energieverbruik. Dat betekent ook dat de CO2-uitstoot van de woningen daalt met bijna 50% door deze verduurzaming.