Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Europees keurmerk voor infraroodpanelen

Uit de themanieuwsbrief ‘Installatie’


Er komt een Europees keurmerk voor infraroodpanelen. Het Quality Label Infrared is ontwikkeld door de European Infrared Heating Alliance (EIHA), Stichting Binnenklimaattechniek en ingenieursbureau Peutz.

Infraroodverwarming is een alternatief voor de gasketel. Ze zijn in allerlei soorten en maten en kwaliteiten te koop, maar volgens de initiatiefnemers van het keurmerk zijn certificaten van verschillende producten onduidelijk.

Ook is het niet altijd duidelijk of de producten wel echt functioneren als infraroodverwarming. Infraroodpanelen leveren stralingswarmte en dragen daarmee bij aan een comfortabel binnenklimaat. Dat kan alleen wanneer een minimaal aandeel van de energie die het paneel ingaat omgezet wordt in stralingswarmte.

Hiervoor bestaat een testmethode, omschreven in de norm IEC 60675-3:2020. Deze norm is geeft een ondergrens voor de stralingsefficiëntie, wat één van de criteria is van het keurmerk. Panelen die voldoen aan de norm mogen dus officieel infraroodstralingspanelen worden genoemd.

Eisen

De eisen van het Quality Label Infrared:

1.    Getest volgens IEC60675-3 en voldoet aan minimaal stralingsaandeel om als infrarood gedefinieerd te worden
2.    Beschikt over CE-Certificering
3.    Productieproces wordt ge-audit door geaccrediteerd instituut
4.    EcoDesign Efficiency Factor >38%

Europees Keurmerk

Het keurmerk – dat officieel wordt geïntroduceerd in april - is een initiatief van de European Infrared Heating Alliance (EIHA), de koepel van brancheverenigingen IG Infrarood Benelux, IG Infrarood Duitsland, IG Infrarood Oostenrijk en bedrijven verdeeld over Europa. Stichting Binnenklimaattechniek beheert het keurmerk. Aanvragen worden getoetst door Peutz, die ook de beoordelingscriteria opstelde. Peutz is een van de eerste Europese instituten waar infraroodpanelen volgens de IEC 60675-3 getest kunnen worden.

Ga terug