Wouter van den Berg (Nebest): "Inspectie is onmisbaar bij het plannen voor bestaand vastgoed"
Uit de themanieuwsbrief ‘Onderhoud’
De Meelfabriek in Leiden (Foto: Nebest)
Een sterke focus op het bestaande. Dat is wat ingenieurs- en adviesbureau Nebest kenmerkt. Niet voor niets ligt de basis van het bureau in het uitvoeren van inspecties. Daarmee brengt Nebest de restlevensduur in kaart of bijvoorbeeld de oorzaken van schades. Zulke inspecties zijn feitelijk onmisbaar bij onderhoud, renovatie, restauratie en transformatie van bestaand vastgoed.
Nebest zal op de vakbeurs Renovatie & Transformatie, maar ook op vakbeurs MONUMENT, ruimschoots kennis delen met de bezoekers. Het bureau verzorgt zes kennissessies op de beurzen: drie op MONUMENT en drie op Renovatie & Transformatie. Nebest is ook op beide beurzen aanwezig met stands, waarin onder andere demonstraties met meetapparatuur worden gegeven en samples van – historische - bouwmaterialen aanwezig zullen zijn.
‘Weten wat je hebt als beheerder’, omschrijft bouwkundige Wouter van den Berg van Nebest als vertrekpunt van dit ingenieurs- en adviesbureau. “Van daaruit kun je beoordelen wat de noden zijn en welke mogelijkheden er bijvoorbeeld zijn voor instandhouding, transformatie of hergebruik. Wij hebben een sterke focus op het bestaande; alleen als het echt niet anders kan ondersteunen we ook bij nieuwbouw. In dergelijke situaties werken we dan wel zo duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld met biobased of hergebruikte materialen en geopolymeerbeton. Die materialen onderzoeken we in eigen laboratorium.”
Onderhoud en veiligheid
Met de focus op het bestaande is Nebest volcontinu bezig met het thema onderhoud. “We maken onder meer meerjarenonderhoudsplannen (MJOP) op basis van inspecties en geven vervolgadviezen. Opdrachtgevers vragen daarom op diverse momenten. Bijvoorbeeld bij voorgenomen verkoop, maar ook bij plannen om te verduurzamen, te restaureren, te renoveren of te transformeren.” In het kennisprogramma van MONUMENT gaat Nebest – in de sessie ‘Historisch beton’ – zo onder meer in op de Euromast in Rotterdam en de onderzoeken die ze daar deed.
Een van de kennissessies op de beurs Renovatie & Transformatie zal gaan over constructieve veiligheid. Een aspect dat bij bestaande gebouwen nog wel eens vergeten wordt, zo geeft Van den Berg aan. “Dan blijkt pas bij de uitvoering van een renovatie of transformatie dat de constructieve veiligheid in het geding is. Als je dat zo laat in het proces ontdekt, kan dat grote problemen en kosten veroorzaken doordat de bouw stil komt te liggen.”
Verduurzaming
Een andere onderwerp op vakbeurs Renovatie & Transformatie is verduurzaming van de gebouwschil van bestaand vastgoed. “Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en daar is heel grote belangstelling voor. We gaan in op de aandachtspunten van na-isolatie. Als je dat niet goed doet, leidt dat tot ongewenste bouwfysische effecten, schimmel, comfortklachten en zelfs constructieve problemen.” In een derde kennissessie zal Nebest ingaan op renovatie en transformatie van de Meelfabriek in Leiden.
Op MONUMENT bespreekt Nebest naast de sessie over historisch beton ook de transformatie van de Hofbogen in Rotterdam, het langste monument van Nederland.. Tot slot komt het restauratieproject Doeverense sluis aan bod.
Gespecialiseerd bureau
Nebest was vorig jaar voor het eerst als gespecialiseerd advies- en ingenieursbureau aanwezig op de beurs Renovatie & Transformatie en verzorgde toen ook al een drietal lezingen in het kennisprogramma. Dat is dermate goed bevallen dat het bureau zijn aanwezigheid voor dit 2024 bestendigde en zelfs uitbreidt met een aparte stand en drie kennissessies op de vakbeurs MONUMENT, die gelijktijdig plaatsvindt met Renovatie & Transformatie. “Zowel renovatie en transformatie als restauratie zijn de gebieden waarop we volop actief zijn; vandaar ook dat we op beide beurzen aanwezig willen zijn”, zegt Van den Berg.
Nebest bestond vorig jaar 35 jaar. Het bureau is ontstaan toen Rijkswaterstaat besloot om inspecties van met name civiele en infrastructurele werken nier meer zelf uit te voeren, maar te outsourcen. Met de overname van een laboratorium specialiseerde Nebest zich naast visuele inspecties vervolgens ook in niet-destructief onderzoek. Onder andere de Rijksgebouwendienst kwam daarmee binnen als opdrachtgever. Er volgde een engineeringsafdeling, met zelfs een gespecialiseerde duikinspectieploeg en eigen constructeurs. In 2010 breidde Nebest uit met bouwkundige en industriële afdelingen. Er werken momenteel circa 250 mensen bij het bureau.