Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Henk Zoontjens, directeur van VMRG: "Metaal biedt ongekende vormvrijheid"

Uit de themanieuwsbrief ‘Onderhoud’

Henk Zoontjens (foto: VMRG)

VMRG, de brancheorganisatie voor de metalen gevelbouw, is kennispartner van de vakbeurs Renovatie & Transformatie. Op woensdag 15 mei organiseert de VMRG om 14.00 uur een inhoudelijke sessie op deze beurs. VMRG directeur Henk Zoontjens gaat dan met diverse gasten in gesprek. Wij spraken met hem over de toepassing van metalen ramen, deuren en vliesgevels in gebouwen, specifiek bij renovatie en transformatie en groot onderhoud.

Henk Zoontjens hoeft er niet lang over na te denken als we hem vragen wat het grootste voordeel is van de toepassing van metaal in gevels bij renovatie en transformatie: “Vormvrijheid”. Hij kent de branche door en door, want zijn hele loopbaan speelde zich af in deze sector.

Kun je uitleggen wat je bedoelt met vormvrijheid van metalen gevels?

“Metaal heeft heel veel mogelijkheden als het over het ontwerpen van gevels gaat. En dit geldt zowel voor nieuwsbouw als voor renovaties en transformaties. Zeker als het aluminium ramen en gevelelementen betreft, is de vormvrijheid ongekend. Profielen kunnen door de hoge elasticiteit en het lichte gewicht in allerlei vormen gemaakt worden, wat een enorme vrijheid biedt bij het ontwerpen of aanpassen van een gevel. De kosten om een matrijs te maken voor een speciaal aluminium profiel zijn relatief laag. Dit maakt het niet alleen mogelijk om allerlei metalen vormen te ontwerpen, maar, zeker voor wat grotere projecten, ook nog eens financieel haalbaar.”

Hoe zit het dan met wind- en waterdichtheid en isolatie als je de vorm verandert?

“Dit doe je in principe samen met de systeemleverancier op een dusdanige manier dat de systeemeigenschappen voor bijvoorbeeld wind- en waterdichtheid en isolerende waarde overeind blijven. Aan de binnenzijde en buitenzijde van de profielen kan je gemakkelijk aanpassingen doen in vorm. Door de vormen van de profielen aan te passen, krijgt een gevel een compleet andere uitstraling.”

Zijn er nog andere mogelijkheden om met metaal de vorm van de gevel te veranderen?

“Je kan de gevel ook aanpassen door mooie combinaties maken van de ramen in de gevel en de beplating van de gevel. Ook de beplating kan allerlei vormen krijgen. Dit kan heel verrassende en unieke gevels opleveren. Met metaal zijn ook enorme glas- of paneelvlakken haalbaar. Dit wordt meestal gedaan met een vliesgevel. Sowieso zorgen vliesgevels voor een panoramisch uitzicht, ze bieden een zee aan daglicht en openen als het ware het gebouw. Het bijzondere aan een aluminium vliesgevel is dat je een gevel steeds een andere uitstraling kan geven. Door een afdekkap op de vliesgevel te bevestigen met een bepaalde vorm in een mooie kleur, krijg je weer een compleet andere uitstraling. Dat is ook een interessante optie als een gebouw een andere eigenaar krijgt die het gebouw een eigen identiteit wil geven. Bij een vliesgevel zit aan de buitenkant een schroeflijst en daar kun je elke kap op klikken, zodat de gevel aangepast kan worden aan de wensen van de eigenaar. Een vliesgevel is ook modulair opgebouwd en demontabel. Die kun je dus zelfs uit elkaar halen, aanpassen en ergens anders weer in zetten. Door de lange levensduur van metaal is dit ook een reële optie.”

Je hebt het nu over de mogelijkheden in aluminium, hoe zit dat met staal?

“Staal heeft het voordeel dat het materiaal sterker is dan aluminium. Met stalen gevels kun je daardoor heel slank ontwerpen zonder dat het ten koste gaat van de sterkte, waarmee een prachtige slanke uitstraling kan bereiken. Staal is momenteel trendy en heel fraai om superslanke gevels mee te ontwerpen. En dan gaat het niet alleen om buitengevels. Al jarenlang zijn in woningen, maar ook in kantoren bijvoorbeeld, slanke metalen binnengevels heel gewild. Stalen gevels zie je ook terug bij renovaties van monumenten of van oude beeldbepalende gebouwen. Deze mogen qua uitstraling niet wijzigen. De oude stalen gevels worden vervangen door moderne staalsystemen die goed geïsoleerd zijn. Vanwege de sterkte en daarmee ook de veiligheid worden stalen gevels ook vaak ingezet voor gebouwen waar veiligheid van groot belang is.”

Hoe kun je de mogelijkheden voor aanpassing van vormgeving van een gevel optimaal inzetten?

“Om de mogelijkheden voor aanpassing van de vormgeving van een gevel optimaal en efficiënt in te zetten, is het belangrijk om in een vroeg stadium aan tafel te zitten met een gevelbouwer en/of de profielleverancier. De gevelbouwer bekijkt samen met de profielleverancier wat er mogelijk is. De gevelbouwer zet de grote lijnen uit en de profielleverancier onderzoekt of het aangepaste ontwerp matrijstechnisch ook mogelijk is. Voordeel hiervan is dat de gevelbouwer kan meedenken over de juiste bouwkundige aansluitingen, detaillering en montage. Bij de VMRG aangesloten gevelbouwers is kwaliteit ook gegarandeerd. Deze bedrijven ondergaan diverse keuringen om het predikaat VMRG Keurmerk te mogen uitdragen. Ze krijgen jaarlijks een VMRG Keurmerk certificaat waarmee ze kunnen aantonen dat ze gegarandeerd voldoen aan de hoge VMRG Kwaliteitseisen. ”

Ga terug