Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

‘Groene oplossingen voor duurzaam renoveren’

Exposant in de spotlight: Sempergreen


Bij duurzaam renoveren past aandacht voor meer groen. Dat kan op daken, maar ook op gevels. Sempergreen heeft oplossingen voor zowel platte als hellende daken, maar ook voor de renovatie van gevels.

Voor Sempergreen is de renovatiemarkt een belangrijke markt. Er is een grote verduurzamingsopgave voor bestaand vastgoed en meer aandacht voor groen past daar goed bij. Groen in de stad helpt onder meer bij het voorkomen van hittestress en zorgt voor buffering van regenwater, waardoor piekbelastingen op de riolering worden voorkomen. Daarbij is meer groen ook gunstig voor de biodiversiteit.

Sempergreen heeft meerdere concepten en producten ontwikkeld die geschikt zijn voor met name renovatie. Nieuw daarin is de oplossing die Sempergreen ontwikkelde samen met Over Easy Solar. Dit is een lichtgewicht Solar groendaksysteem dat op vrijwel ieder plat dak toepasbaar is. De PV-panelen van Over Easy Solar staan zuiver verticaal en zijn aan beide kanten voorzien van zonnecellen (bifacial). Daardoor werken ze de gehele dag door en zorgen ze voor meer gelijkmatige energieopwekking dan traditionele opstellingen, wat het risico op overbelasting van het elektriciteitsnet beperkt. De verticale stand zorgt er ook voor dat er volop daglicht op het onderliggende groen valt. Het groendak heeft een verkoelende werking, wat de opbrengst van de PV-panelen ten goede komt. Ook hebben groendaken een gunstige invloed op de levensduur van het dak doordat ze de dakbedekking afschermen van onder meer UV-straling. De verticale Solar-units zijn ballastvrij en daardoor ook toepasbaar op bestaande groendaken.

Dakpannen vervangen

Voor hellende daken heeft Sempergreen een groendaksysteem ontwikkeld dat één op één de bestaande dakpannen kan vervangen. De zogenoemde groendakschalen worden eenvoudigweg op de bestaande panlatten aangebracht. Het systeem is waterkerend en dampopen, zodat de bouwfysische eigenschappen van het dak niet veranderen. Het is ook nog eens volledig recyclebaar. Naomi Reitsema van Sempergreen ziet dat ook woningcorporaties hiervoor belangstelling hebben. “Ze kunnen dan bijvoorbeeld de ene zijde van het dak vergroenen en de andere zijde benutten voor PV-panelen, maar die kunnen ook geïntegreerd worden in het groen.”

Gevelrenovatie

Naast groene daken heeft Sempergreen ook concepten voor groene gevels. Waar daken veelal wat onzichtbaar zijn, vormen de gevel juist een prominente eyecatcher. Sempergreen heeft hiervoor een Cradle tot Cradle gecertificeerd systeem dat een waterkerende achterzijde heeft. “Daardoor kun je de panels gebruiken als gevelbekleding. Als bij een renovatie de gevel of de gevelbeplating slecht is, hoef je die dus niet eerst te vernieuwen. De panels kunnen met afstandhouders zelfs rechtstreeks op de isolatie worden geplaatst.” Het systeem is ook toepasbaar op ronde gevels en is rondom raamsparingen en dergelijke exact op maat te maken.

In overleg met opdrachtgevers kan Sempergreen groene gevels leveren met projectspecifieke beplanting. “We hebben zelfs wel eens een logo in een afwijkende kleur gemaakt.” In basis werkt het bedrijf echter met een assortiment van drie zorgvuldig samengestelde beplantingen. Die zijn afgestemd op onder meer de zonoriëntatie van de gevel. Daarbij kiest Sempergreen er voor om de groengevels zes tot negen maanden voor te kweken, zodat de panels al 90% bedekt zijn als ze aan de gevel worden gehangen. “De planten zijn er dan inmiddels ook aan gewend om verticaal te groeien”, licht Naomi Reitsema toe.

Naomi constateert dat de vraag naar groene daken maar ook groene gevels toeneemt. “In Duitsland, waar we ook veel actief zijn, zien we zelfs dat er bij optoppingen meer gebouwd mag worden als er meer groen wordt toegevoegd.”

Sempergreen liet op de vakbeurs Renovatie & Transformatie de diverse mogelijkheden van groene daken en gevels laten zien.

Ga terug