Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

PBL werkt Startanalyse aardgasvrije buurten bij

Uit de themanieuwsbrief ‘Installatie’


Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt eind 2024 met een bijgewerkte Startanalyse aardgasvrije buurten. Om een zo actueel mogelijk beeld te kunnen geven, vraagt het input van gemeenten.

De Startanalyse is een technisch-economische analyse van effecten en kosten van opties om gebouwen zonder aardgas te verwarmen. Het is een hulpmiddel voor gemeenten bij het ontwikkelen van een warmteprogramma. Zij hebben zo een transparant en openbaar instrument ter beschikking voor het maken van keuzes. Is de individuele warmtepomp de aangewezen keuze, komt er in een buurt een warmtenet, of wordt het groengas of waterstof?

De eerste versie verscheen in 2019. Sindsdien is de (warmte)wereld behoorlijk veranderd, zo geeft Steven van Polen, programmaleider verduurzaming van de gebouwde omgeving bij het PBL, aan op de website van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW): “De afgelopen jaren zijn onder andere de kosten van grondstoffen, materialen en arbeid behoorlijk gestegen wat zich ook doorvertaalt naar de kosten van warmtetechnologieën”.

Gemeenten zijn verplicht om in 2026 hun warmteprogramma op te leveren. De beide ontwikkelingen maakten dat er behoefte is aan een actualisatie. Ook zijn gemeenten al aan de slag.

Daarom doet het PBL een oproep om informatie te delen. Van Polen bij NPLW: “Het PBL wil zo goed mogelijk aansluiten op de meest actuele lokale data. Daarom willen we onze eigen data verrijken met de nieuwste inzichten vanuit de gemeente zelf. Gemeenten ontvangen van ons in maart 2024 via de accounthouders van het NPLW het verzoek om de warmtebrondata voor 30 april 2024 aan te vullen of te verbeteren. Zij kunnen aangeven voor welke buurten de resultaten niet weergegeven hoeven te worden. Dat kan tot 30 juni 2024.”

Ga terug