Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Stekerbaar installeren verhoogt bouwtempo

Thema PREFAB


Bij de helft van het totale aantal transformaties worden al stekerbare installaties toegepast. Voor nieuwbouw van woningen in prefab modules is het zelfs onmisbaar en ook bij grootschalige renovaties wordt steeds vaker gekozen voor stekerbare elektra.

In utiliteitsbouw zijn stekerbare elektra-installaties redelijk gangbaar. Met name in hotels en ziekenhuizen is het zelfs vrijwel standaard. Het is snel en gemakkelijk te installeren en utilitaire gebouwen lenen zich hier ook prima voor omdat ze veelal gebouwd worden met verlaagde (systeem)plafonds en holle (metal stud) wanden. De kabels van de installaties blijven daardoor bereikbaar.

In woningbouw zijn stekerbare installaties nog geen gemeengoed, maar zijn ze wel in opmars. “Als WAGO hebben we vanaf 2015 stekerbare installaties voor woningbouw”, vertelt Marcel Visser van WAGO Nederland. “Woningen hebben veelal gesloten plafonds en wanden, die worden afgewerkt met stucwerk. De installaties zijn dan dus niet meer bereikbaar. Wij hebben als enige een onafhankelijke certificering die garandeert dat onze verbindingen onderhoudsvrij zijn. Daarmee mogen ze ook worden toegepast op plekken die niet meer bereikbaar zijn. Dat komt doordat onze verbindingen stekerbaar zijn, zoals ook onze bekende lasklemmen. Dat is anders dan bijvoorbeeld een kroonsteen, die werkt met schroeven. Schroeven zijn in theorie niet onderhoudsvrij want die zou je eens per jaar moeten aandraaien.”

Niettemin vragen de stekerbare installaties nog steeds wel om holle ruimtes in wanden en plafonds. “Dat gebeurt dus wel bij transformaties. En ook bij woningbouw met prefab modules. Bij renovatie gebeurt dat bijvoorbeeld als je aan de binnenzijde isoleert. Maar we kunnen ook hybride oplossingen bieden, met een deel traditionele installatie en een deel stekerbaar.”

Op maat bestellen

De stekerbare installatie vraagt zoals alle prefab wel de nodige voorbereiding. Daarna kan alles op maat worden besteld: centraaldozen met de juiste aansluitingen zoals voeding en geschakeld lichtpunt, al dan niet met wisselschakelaar; kabels op lengtes en schakelmateriaal in een wanddoos met een aansluitkabel. Ook groepenkasten zijn verkrijgbaar met de juiste aansluitingen. “Die materialen worden allemaal geleverd door andere fabrikanten, zoals ABB en Attema voor de centraaldozen en de bekende merken voor het schakelmateriaal. De fabrikant zelf maakt dat betreffende onderdeel stekerbaar met onze stekkers. Wij vormen als WAGO de verbindende partner en leveren de connectoren en de kabels.”

Met een goede voorbereiding kan de installatie snel worden aangelegd. Toch zijn er ook in het werk nog aanpassingen mogelijk. “De centraaldoos heeft het juiste aantal aansluitingen, maar als je nog een extra wandcontactdoos wilt aanleggen kan dat ook vanuit een andere wandcontactdoos. Je wisselt de wandcontactdoos dan eenvoudig voor een exemplaar met een extra kabel.”

Het schakelmateriaal is op deze manier heel snel te monteren. “Je boort een gat in de wand, sluit de kabel aan met de stekker en klikt de geprefabriceerde doos met schakelmateriaal in het geboorde gat. Dat kost anderhalve minuut, waar je met traditioneel afmonteren toch al gauw 20 minuten bezig bent op 30 centimeter boven de vloer…”

Werken met stekerbare installaties scheelt enorm veel tijd in de uitvoering en verkleint de kans op faalkosten. Voorwaarde is wel een goede werkvoorbereiding. “Maar het pas bij de wens om sneller te bouwen en het helpt om het tekort aan vakmensen op te lossen”, besluit Visser. WAGO zette recent alle mogelijkheden voor stekerbare installaties op een nieuwe website prefabisdetoekomst.nl. WAGO is ook exposant op de vakbeurs Prefab, een van de zusterbeurzen van Renovatie & Transformatie.

Ga terug