Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Project uitgelicht: renovatie Rijkskantoor

 

Het Rijkskantoor Herman Gorterstraat 5 in Utrecht gaat bij een grootscheepse renovatie van energielabel B naar energieneutraal.

Het gebouwdeel Herman Gorterstraat 5 (HG 5) van het Herman Gorter complex in Utrecht wordt volledig energieneutraal. Het pand dat in eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf, stijgt hiermee van energielabel label B naar A++++. Het bewijst dat een bestaand, gedateerd pand, energieneutraal gemaakt kan worden.

Het Rijksvastgoedbedrijf ondertekende op 5 maart, samen met partner Dura Vermeer het contract dat deze verbetering bij oplevering in 2023 mogelijk gaat maken. Projectmanager Frans van Beek van het Rijksvastgoedbedrijf: “De enorme renovatie van het project van in totaal 37 duizend m2 is zo duurzaam mogelijk. Met het klimaatdoel voor 2050 voor ogen is het Herman Gortercomplex het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt waarbij de ambitie ‘energieneutraal’ bij de aanbesteding aan de markt is meegegeven en dat ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.”

Rekenmethode BENG

Dura Vermeer Bouw Hengelo vormt een samenwerking met OTH, DWA en de Groot Installatiegroep. De opdracht is om van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 één modern en zeer duurzaam rijkskantoor te maken. Niet alleen is deze partij verantwoordelijk voor design, build, en maintain (DBM), maar ook voor de levering van energie: DBM&E. Doordat het Rijksvastgoedbedrijf en marktpartijen in het hele traject als gelijkwaardige partners met elkaar samenwerken, wordt het optimale resultaat behaald. Bijvoorbeeld door innovatief en creatief met elkaar te voldoen aan de nieuwe wettelijke normen om energieneutraal te bouwen. De rekenmethode BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) speelde bijvoorbeeld al bij de aanbesteding een grote rol.

Energiebesparing en opwekking

De energieneutraliteit wordt behaald met zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen. Zoals het deels vervangen van de oorspronkelijke dubbele beglazing door triple glas. Verder komt er slimme binnenzonwering, wordt het gebouw uitgerust met energiezuinige installaties met speciale sensoren en warmte-koude opwekking en wordt het maximaal luchtdicht gemaakt. Bovendien krijgt het gebouw nu meer en hoogwaardiger zonnepanelen die ook op een deel van de gebouwen op het binnenterrein gelegd worden. Daarmee wordt veel extra energie opgewekt.

Energiecoach

Andere maatregelen zitten vooral in de optimalisatie van het gebruik. Zo komt er een energiecoach, die zich gaat richten op het gebruik van het pand en het verbruik van energie door medewerkers. De energiecoach gaat zorgen dat er nog slimmer met het gebouw kan worden omgegaan, bijvoorbeeld door bepaalde etages af te sluiten op dagen waarop het pand minder gebruikt wordt. Hierdoor kan het gebouw op het gebied van energie, maar ook schoonmaak, efficiënter gebruikt worden.

Rijksdiensten

De renovatie van het Herman Gortercomplex in hartje Utrecht kost rond de 80 miljoen euro. Na renovatie biedt het complex plaats aan ongeveer 2.000 medewerkers. Hierbij is een groot deel afkomstig van verschillende rijksonderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Maar ook andere rijksdiensten zullen in het complex worden gehuisvest.

De renovatie start na planontwikkeling medio 2020. Vanaf eind 2021 nemen verschillende instanties gefaseerd hun intrek in dit rijkskantoor. Begin 2023 is de renovatie van het pand klaar.

Renovatie en verduurzaming van bestaand vastgoed is een belangrijk thema van zowel de exposanten als het kennisprogramma van RENOVATIE 2020.

Ga terug