Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Gasloos en zuinig douchen met MEED Energeyser


Alleen nog maar een koudwater-aansluiting in de badkamer en tóch warm douchen? Dat kan met de MEED Energeyser, die zich presenteert als dé gamechanger in energietransitie: De MEED Energeyser is een innovatieve doucheoplossing die zeer geschikt is voor nieuwbouw maar ook vooral grote voordelen heeft bij renovaties.

“Sinds 2020 wil de overheid energieneutraal bouwen en een toekomst zonder gasaansluitingen reguleren. Qua moderne en goed geïsoleerde woningen, hotels en vakantieverblijven is dat mogelijk. Maar warmtapwater is nog altijd een grote energiegebruiker, omdat het verbruik onder de douche niet zonder comfortverlies is terug te brengen. Dat probleem lost de MEED Energeyser nu op. Een baanbrekende innovatie”, zegt Piet Jacobs, Senior Scientist bij TNO en een autoriteit in het vakgebied van ventilatie en warmteterugwinning.

Een TNO-initiatief

Toen de procestechnoloog constateerde dat woningen inmiddels tot wel 95% luchtwarmte terug kunnen winnen, terwijl de gemiddelde douche daar maar voor 35% in slaagt, vond hij het tijd voor verandering. Het was het startpunt voor MEED, een samenwerking tussen TNO, BeterBad en Hametech.

“Met MEED leggen we ons toe op douche-innovaties, die bijdragen aan energietransitie”, stelt Paul Germans, accountmanager bij BeterBad, dat participeert binnen MEED. “Toen Piet namens TNO met ons wilde pionieren rond warmteterugwinning op douchegebied, waren we meteen enthousiast. Conventionele douches zijn energieslurpers. Al het warme water uit de douchekop stroomt direct het afvoerputje in en gaat verloren. Terwijl er heel veel energie uit te halen is.”

Gepatenteerde warmtewisselaar

Het proces- en innovatiemanagementbureau Hametech sloot aan bij MEED. Germans: “Samen ontwikkelden we een console- en framevariant die het warme water opvangt en het via een reinigend filter opwaarts pompt richting een gepatenteerde warmtewisselaar. Die haalt de energie eruit en warmt er het koude aanvoerwater alvast mee op. Een ingebouwde 10 liter-boiler brengt het water op de gewenste temperatuur, in te stellen met een mengkraan.”

Met een beetje elektrische hulp levert de MEED Energeyser zo 85% warmteterugwinning op bij een gemiddelde douchebeurt. Tegelijkertijd zijn een efficiëntere inrichting, makkelijke installatie en voordelige investering bijkomende voordelen. Germans: “Bij WestCord Hotels, woningbouwcorporaties Groen West, Vidomes en Vestia, Seinen Projectontwikkeling en badkamer-renovator Molenaar zorgt de MEED Energeyser al voor goede praktijkervaringen.”

Voor woningrenovaties is de MEED Energeyser extra gunstig doordat een buffervat voor warm water achterwege kan blijven, zoals bij een warmtepomp nodig is. De capaciteit van de warmtepomp hoeft ook niet op warm water te worden afgestemd. De MEED is leverbaar als kant en klare douchecabine, zodat deze snel te plaatsen is en tegelwerk en dergelijke achterwege kan blijven.

De MEED Energeyser is te zien op RENOVATIE 2021.

Ga terug