Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project uitgelicht: ACA-flats naar label A+

 

Mitros en Hemubo hebben de renovatie van het complex Atlas-, Centaurus- en Apollodreef (ACA) in Utrecht Overvecht afgerond. Het label is nu A+. 

In september 2018 zijn woningcorporatie Mitros en Hemubo samen begonnen aan het groot onderhoud aan de Atlas-Centaurus- en Apollodreef in Overvecht. De flats van tien hoog bevatten samen 362 woningen. Deze flats zijn in 1967 gebouwd met het Intervam-bouwsysteem en zijn een typisch voorbeeld van naoorlogse systeembouw. Het bouwsysteem maakte het mogelijk om in korte tijd tegen relatief lage kosten veel woningen te bouwen. Landelijk zijn er 14.000 woningen volgens dit systeem gebouwd waarvan er 6.500 in Utrecht staan, zo meldt Mitros. 

Universele geveloplossing 

Het complex is van energielabel D naar A+ gegaan en bewoners koken nu op inductie. Het geheel is hierdoor comfortabeler en duurzamer. De grootste vooruitgang daarin is de geveloplossing die Hemubo heeft ontwikkeld samen met haar ketenpartners. De nieuwe, hoogwaardige geïsoleerde schil is een flexibel, universeel toepasbaar systeem dat naadloos aansluit op het Intervam-systeem. Met deze schil kan elke Intervam-flat maximaal worden voorbereid op een toekomst waarbij installatie keuzes kunnen variëren, afhankelijk van bestaande voorzieningen, ambities en omgeving. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid voor verschillende architectonische keuzes en afwerkingen, zodat een wijk nooit eentonig wordt. De renovatie is een samenwerking van Hemubo, DOOR architecten, Over Morgen en Adams bouwadviesbureau. 

Effect op de wijk 

Bij het groot onderhoud zijn verder de badkamers, keukens en toiletten vernieuwd. Ook de lift is geheel vernieuwd en stopt nu op de begane grond, aan de tuinzijde. Doel van Mitros was tevens er voor te zorgen dat bewoners weer prettig in de flats kunnen wonen. Daarnaast wilde Mitros met het groot onderhoud en de nieuwe uitstraling van de flats de hele wijk upgraden. Als bewoners weer trots kunnen zijn op hun woning en hun directe omgeving heeft dat invloed op de hele wijk! 

Vervolg van dit project is de Cleopatra- en Jeanne d’Arc-dreef. Dat lijkt op ACA, ligt 500 meter verderop en heeft ook 362 woningen. Mitros en Hemubo hebben met de architect en de bewonerscommissie het plan gemaakt. De werkzaamheden starten in het voorjaar. 

Ga terug