Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Project uitgelicht: renovatie van De Walvis

 

De Walvis op het Bickerseiland in Amsterdam is oorspronkelijk gebouwd in 1964. Eigenaar Maarsen Groep heeft KAAN Architecten gevraagd het gebouw te renoveren tot een gezond, flexibel en eigentijds kantoorgebouw. Het ontwerp wordt gekenmerkt door het gebruik van veel glas, waardoor de kantoren licht en ruimtelijk ogen. De renovatie is in opdracht van Maarsen Groep uitgevoerd door Dura Vermeer.

De Walvis heeft een bruto vloeroppervlakte van meer dan 10.000 m². Het gehele gebouw is gestript tot op het casco waardoor de bestaande kern en puntvormig ondersteunde betonnen vloeren over zijn gebleven, zo meldt Pieters Bouwtechniek dat als constructieadviseur betrokken is bij de renovatie. Alle andere gebouwdelen worden grondig aangepakt. Zo krijgt het gebouw een nieuwe gevel en worden alle installaties volledig vernieuwd om te voldoen aan de huidige eisen.

Slimme oplossingen
Pieters positioneerde op constructief slimme posities gaten in de bestaande betonvloeren voor onder andere vides, zonder dat daarvoor constructieve aanpassingen nodig waren. Daarnaast is het gebouw voorzien van een extra bouwlaag. De dakvloer is nu ingezet voor een kantoorverdieping te gaan inzetten. Pieters Bouwtechniek heeft daarvoor de bestaande dakvloer en wapening opnieuw uitgerekend door middel van een 3D-platenprogramma. Op basis hiervan heeft Pieters voorgesteld om de bestaande afwerkingen op het dak te verwijderen en een nieuwe lichte vloerafwerking toe te passen. Constructieve aanpassingen waren daardoor niet nodig.

Door slim om te gaan met de oorspronkelijk gerekende (veranderlijke) belastingen en tijdelijkheidsfactoren in combinatie met de nieuw te rekenen (veranderlijke) belastingen en tijdelijkheidsfactoren wist Pieters Bouwtechniek te voorkomen dat er aanpassingen nodig zijn in de bestaande fundering.

Ga terug