Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project uitgelicht: Gevelrenovatie De Koch

Foto: Primoclad B.V.

De gevelrenovatie van woontoren De Koch in Haarlem moest duurzaam zijn maar ook passen bij het gevelbeeld van de flats in de omgeving. 

Een flatgebouw uit de jaren 70 aan de Robert Kochlaan te Haarlem vormt in de stedenbouwkundige context een karakteristiek en herkenbaar element van een ensemble met een vijftal gelijke torens. Het metselwerk van deze woontoren was echter dusdanig slecht dat op korte termijn een gevelrenovatie nodig was, die tevens is aangegrepen om de huid energetisch fors te verbeteren. Vanuit financieel oogpunt was het afbreken en opnieuw opmetselen van de bestaande gevel geen optie. De VVE koos ervoor om een nieuwe huid te monteren op de bestaande gevel zonder te slopen. 

Nieuwe gevelhuid 

In opdracht van de VVE De Koch en Robertson Restyling heeft Arc2 architecten het ontwerp gemaakt voor de gevelrenovatie. Behoud van herkenbaarheid van deze familie als beeldbepalende elementen in de omgeving vormde het uitgangspunt voor een eigentijds en fris gevelontwerp. Vanuit duurzaam en constructief oogpunt is gekozen de gevel te voorzien van isolatie en een nieuwe lichte aluminium gevelhuid te monteren op de bestaande gevel, met een economische levensduur van veertig jaar. Met deze nieuwe gevelbekleding en isolatielaag is de oude gevel opgesloten. 

Lijnenspel baksteen 

Met een eenvoudige en heldere vormgeving en zorgvuldige toepassing van materialen is op eigentijdse wijze het oorspronkelijke beeld van de flat benaderd en voegt de toren zich op vanzelfsprekende wijze in de context van het ensemble. In de toepassing van de specifiek voor dit project ontwikkelde aluminium extrusieprofielen van XPAN Cladding (XBRICK en XBRICK 2) is een verwijzing gemaakt naar de tektoniek met lijnenspel van de oorspronkelijke bakstenen gevels. De extrusies zijn afgestemd op de maat van de oorspronkelijke gevelbekleding. Door de combinatie van een tweetal profileringen ontstaat een levendig en gevarieerd gevelbeeld met een zweem van onregelmatigheid; De extrusieprofielen zijn op de hoeken in verstek gezaagd in combinatie met een aluminium hoekstuk ten aanzien van heldere vorm en lijnen.

Gevelrenovatie is een terugkerend thema op RENOVATIE 2020. 

Ga terug