Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Degree-n helpt bij stap naar all-electric


De Nederlandse bouw staat de komende decennia voor een flinke uitdaging om alle ruim 7,5 miljoen bestaande woningen aardgasvrij te maken. Dat is voor veel woningen niet eenvoudig, en al helemaal niet bij monumenten, waar scherpe regels gelden om de architectonische waarde te waarborgen. UFA Bouw ging samen met Degree-n deze uitdaging aan bij de renovatie van een prachtig monument in Amsterdam.

De overgang naar aardgasvrij wonen is bij een monument niet eenvoudig. Elke woning heeft eigen kenmerken waar een passende en efficiënte oplossing voor moet worden gezocht. Vaak leidt dat tot een unieke combinatie van technieken. Onder toeziend oog van Monumentenzorg hebben UFA Bouw en Degree-n voor een woning aan de Singel te Amsterdam, naast een aantal isolerende maatregelen, gekozen voor innovatieve infrarood warmtepanelen, inductiekoken en elektrische warmwatervoorzieningen.

Straling

De Infrarood warmtepanelen verwarmen door middel van straling. De infrarood- straling verwarmt massa in plaats van lucht. Objecten in de ruimte absorberen de straling waardoor deze objecten opwarmen en vervolgens deze warmte weer afgeven aan de omgeving. De Degree-n panelen kunnen  met weinig elektrische input een comfortabele temperatuur leveren. Een bijkomend voordeel van infrarood verwarmingspanelen is het schimmeldodende en vochtwerende aspect. De behaalde  besparing ten opzichte van een traditionele gasaansluiting is behoorlijk.

Water

In de keuken is gekozen voor inductie als gasloos alternatief. Dit is de meest veilige en energiezuinige optie om te koken. Tevens is een ‘quooker’ geplaatst, zodat het water in de keuken binnen enkele seconden een hogere temperatuur kan bereiken. Dit scheelt tevens verspilling van schoon water.

Voor de overige warmwaterbereiding is gekozen voor een elektrische oplossing van Ariston. De gekozen klasse A elektrische waterverwarmer verwarmt het water zonder onnodige energieverspilling. Het water is direct op de juiste temperatuur om te kunnen douchen.

Bij een dergelijke stap naar all-electric zijn de kosten een belangrijke factor, zowel van de investering alsmede van verbruik. Minstens zo belangrijk is echter het comfort. De bewoners zitten er reeds in en hebben Degree-n laten weten zeer tevreden te zijn met de warmte alsmede met de kosten voor verbruik.

Degree-n is exposant op RENOVATIE 2021 en zal daar zijn all-electric oplossingen presenteren.

Ga terug