Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

‘Innovatie in de bouw komt eindelijk op gang’

Foto: Een thermografische opname toont de bouwkwaliteit van het monumentale stadhuis van Gouda.

Meer dan 20 jaar is er volgens Gerben Bos van Stichting PassiefBouwen weinig geïnnoveerd in de Nederlandse bouw. Maar inmiddels ziet hij volop beweging op diverse terreinen.

Gerben Bos zal in het kennisprogramma van RENOVATIE 2021 spreken over ‘Innovaties in renovatie’. Hij zal zijn publiek zeker uitdagen om te komen met echte innovaties van de afgelopen twee decennia. Zelf ziet hij ze niet of nauwelijks. “Natuurlijk zijn er op beurzen steeds nieuwe dingen gepresenteerd, maar dat waren vooral doorontwikkelingen van technieken die al bestonden. Ook de warmtepomp is niet nieuw. Het is de techniek van een omgekeerde koelkast. En dikker isoleren is ook geen innovatie.”

Achteraan

Gerben certificeert voor de Stichting PassiefBouwen gebouwen in Nederland en met zijn adviesbureau Bergenbos in het buitenland. In dat proces komt hij vele technieken tegen; hij dus goed op de hoogte van wat er wereldwijd aan productenrange bestaat. “In Nederland gebeurde niet veel. Het Bouwbesluit wordt niet gezien als minimum, maar als norm. Veel partijen maken daar zelfs reclame mee; we bouwen volgens het nieuwe Bouwbesluit. We zijn ook zeker niet het braafste jongetje in de klas.  Met onze isolatienormen zijn we geen koploper in Europa, we zitten meer aan de kant van de rode lantaarn.”

Kansrijke ontwikkelingen

Toch zijn er inmiddels onder druk van de markt allerlei innovaties gaande, signaleert Gerben. “Nieuwe isolatiematerialen met een betere lambda-waarde is een heel belangrijke innovatie. Dat gaat dan bijvoorbeeld om vacuümbeglazing en vacuümpanelen en het toepassen van aerogel.” Een tweede gebied is de thermische verduurzaming van hout, waardoor de levensduur en isolatiewaarde verbeteren. Ook als het gaat om kwaliteitsborging ziet Gerben innovaties in bijvoorbeeld meetapparatuur voor blowerdoortests en middels Ultragraphyx, waarbij kieren met ultrasoon geluid worden opgespoord. Een vierde terrein van innovaties is de opslag van energie, middels verschillende types accu’s of van waterstof. Ook qua waterhuishouding zijn er ontwikkelingen, zoals de recirculatiedouche en hergebruik van afvalwater. Tot slot zijn er materiaalontwikkelingen, zoals cementloos beton en hoogbouw in hout.

Gerben acht deze innovaties kansrijk omdat ze aansluiten bij ontwikkelingen die gaande zijn in de markt en ook realiseerbaar zijn. “In het verleden zijn er ook wel innovaties geweest, maar vaak stierven ze een stille dood omdat er geen vraag naar was of omdat ze veel te duur waren of omdat ze gebaseerd waren op een sprookje.”

Gerben Bos spreekt tijdens het kennisprogramma van RENOVATIE 2021 over Innovaties in Renovatie. Hij zal daar dieper ingaan op de stand van zaken en de te verwachten ontwikkelingen en innovaties.

Ga terug