Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Rotterdam wil nog twaalf wijken gasloos maken

 

Rotterdam start een verkenning om nog twaalf wijken van het aardgas af te halen. Eerder al startte een gebiedsaanpak om vijf buurten gasloos te maken.

In 2050 moet Nederland van het aardgas af. Om dat te halen en de stad bereikbaar te houden, wil Rotterdam op tijd beginnen. Komend jaar wordt in twaalf kansrijke wijken onderzocht of er voor 2030 een gebiedsaanpak aardgasvrij kan starten. Daarbij wordt gekeken naar technische en fysieke zaken zoals de staat van de woningvoorraad, maar ook naar de sociale kant. Hoe zit het bijvoorbeeld met inkomen, zelfredzaamheid en motivatie in de wijk? Een zorgvuldig participatietraject voor alle belanghebbenden hoort bij de verkenning. In 2021 wordt dan definitief bepaald welke wijken als eerste aardgasvrij worden. Belangrijk uitgangspunt blijft dat de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk blijven.

Inzicht voor bewoners

Volgens wethouder Bas Kurvers (Energietransitie Gebouwde Omgeving) is het voor alle Rotterdammers van belang om te weten welke panden grofweg aan de beurt komen om aardgasvrij te worden en op welke duurzame warmtevoorziening de gemeente inzet. Kurvers: ‘Het geeft inzicht in wat je wel of niet of beter later kunt doen. Is het bijvoorbeeld handig om een cv-ketel te vervangen of om alvast over te stappen op elektrisch koken?”

Bij de selectie van de twaalf verkenningsgebieden is onder meer gekeken naar een collectieve warmteoplossing, de staat van het gasnet, nabijheid van duurzame bronnen zoals warmtenet, planning van werkzaamheden in de grond (vervangen riolering en leidingen), bezit van woningcorporaties, nieuwbouw, aantal gasaansluitingen en herstructureringsopgaven. Net zo belangrijk is de draagkracht in buurten: kunnen bewoners ook investeren in hun huis of pand?

Een aantal wijken in Rotterdam is al uitgekozen om als eerste van het aardgas af te gaan. Hier wordt de aanpak om aardgasvrij te worden getest. Dit betreft de wijken Pendrecht, Bospolder-Tussendijken, Korendijk, Heindijk en omgeving, Prinsenland/Het Lageland, Rozenburg en Reyeroord.

Gasloos maken is een belangrijk onderdeel van de renovatie-opgave. Tijdens RENOVATIE 2020 is er onder meer een seminar voor corporaties over duurzame renovaties.

Ga terug