Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Renovatiemarkt kiest steeds vaker voor prefab

 

Het gebruik van prefab materialen is ook in de renovatiesector in opmars. Prefab materialen maken het mogelijk om sneller te werken met minder overlast voor bewoners en met minder faalkosten. 

Monique de Vos, directeur van wandenproducent Faay uit Vianen en lid van de Adviesraad van de beurs RENOVATIE, ziet om al deze redenen de belangstelling voor prefab producten in de renovatiesector groeien. Zelfs werd een project waar in eerste instantie voorzetwanden in het werk werden geplaatst, omgezet naar prefab wanden. 

“Bij renovaties leveren we vooral voorzetwanden voor thermische isolatie én geluidisolatie. Door de dichtere gevels worden burengeluiden namelijk meer als hinderlijk ervaren. Daarvoor hebben we de W’all-in-One, met een isolatie van PIR. De renovatiemarkt onderscheidt zich van de transformatiemarkt. Bij transformaties is er vooral vraag naar prefab scheidingswanden.” 

Hoog tempo 

Faay is onder meer betrokken bij een grootschalig renovatieproject van 353 woningen. Het tempo is bepaald op vijf woningen per week, in principe in bewoonde staat, al is vanwege de corona-uitbraak uiteindelijk toch besloten tot het werken met een logeerwoning. “Dat tempo is een uitdaging maar het is met prefab wel haalbaar.” Voordeel daarbij is dat Faay op maat en per woning kan aanleveren. “De monteur kan zich dan richten op monteren en hoeft niet van alles bij elkaar te zoeken en op maat te zagen.”  

Op maat 

Voor grote projecten kan Faay zelfs het benodigde PIR al op maat laten produceren. “PIR wordt normaliter geproduceerd in 2,60 m en 3, 0 m. Voor een groot project waren wanden nodig van 2,80 m hoog. Door het PIR al op maat te produceren voorkomen we heel veel kosten en heel veel afval.” 

Kwaliteit 

Uiteraard is bij dit alles ook de kwaliteit van het product belangrijk. De koudebruggen in de W’all-in-One zijn minimaal en de isolatie hoogwaardig en de bijpassende prefab dagkanten zorgen er voor dat de isolatie ook rondom de ramen gewaarborgd is. De kwaliteit van de W’all-in-One bleek onlangs opnieuw in een groot project voor de na-isolatie van portiekwoningen. Vanwege behoud van de architectuur is hier gekozen voor isolatie aan de binnenzijde. De kwaliteit van isolatie met de W’all-in-One werd aangetoond met een blowerdoortest. Belangrijk aandachtspunt daarbij is de aansluiting van de voorzetwand op de kozijnen, vloeren en plafonds. Daarvoor is een blijvend luchtdichte pur-afdichting nodig. 

Door de corona-uitbraak is RENOVATIE 2020 verschoven naar 6, 7 en 8 oktober en zal deze nu gelijktijdig plaatsvinden met onder meer de vakbeurzen PREFAB en Energie, eveneens in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Ga terug