Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Project uitgelicht: NOM met stadsverwarming

 

Portaal renoveert 110 appartementen aan de Kwango-, Kasaï- en Gambiadreef in Utrecht Overvecht met stadsverwarming naar Nul op de Meter. Portaal maakte het renovatieplan voor deze woningen samen met DuraVermeer en een meedenkgroep van bewoners. Portaal meldt dat maar liefst 97% van de bewoners daarmee instemde. Het gaat om 110 appartementen in de sociale huur, verdeeld over twaalf portieken, in vier woonlagen. De begane grond bevat enkele slaapkamers, bergingen, garages en entrees. 

Biomassacentrale 

Alle woningen zijn aangesloten op de stadsverwarming. Eneco heeft onlangs een biomassacentrale in gebruik genomen. De levering van de duurzame warmte uit deze centrale wordt aan deze woningen toegerekend. Daarom mag Portaal van de rijksoverheid een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) berekenen (vooruitlopend op een wetswijziging). Tot nu toe werd een EPV alleen toegepast bij aardgasvrije woningen met een warmtepomp. De EPV wordt berekend op basis van het gemiddelde verbruik van de afgelopen 3 jaar. De woonlasten voor de huurders blijven gelijk. 

Proefportiek 

Eind 2019 werden de isolerende maatregelen in een eerste portiek uitgevoerd. De gevels werden aangepakt terwijl de bewoners in de woning bleven wonen. Er is een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd. De vloeren boven garages en bergingen werden geïsoleerd. Het gas werd afgesloten en er worden zonnepanelen geplaatst. Alle bewoners krijgen een inductie kooktoestel vergelijkbaar met het toestel dat men had. Na de werkzaamheden hebben de woningen een moderne en frisse uitstraling. Vanwege de overlast ontvangt elk huishouden een financiële tegemoetkoming. 

De renovatie duurde maximaal vier weken per woning. De werkzaamheden verliepen goed. Leerpunt bleek dat Portaal en de aannemer meer aandacht moeten besteden aan het omgaan met de nieuwe installaties. Naast een boekje is een mondelinge uitleg nodig, zo meldt Portaal. 

Verbeterpunten 

Een bewoonster van het eerste portiek zegt: “Het is echt een heel groot verschil. We hoeven niet meer met dekentjes en dikke sokken te zitten. Ik ben tevreden met de isolatie. De werklieden werkten netjes, waren aardig en behulpzaam. We hadden dit echt nodig!” De bewoonster is lid van de meedenkgroep en wil daar nog wel wat verbeteringen bespreken. Zoals het deels verlaagde plafond voor het ventilatiesysteem dat naar haar idee wel erg ingrijpend is. “Een slaapkamer of keuken wordt er erg klein van.” 

In een deel van de woningen komt een nieuwe keuken, douche en toilet. Dit is afhankelijk van de ouderdom. Daarnaast wordt onderhoud gedaan aan balkons, entrees, riolering en leidingen. De gehele renovatie moet voor eind 2020 klaar zijn. 

Grootschalige woningrenovatie is een van de kennisthema’s van RENOVATIE 2020 en zal onder meer aan de orde komen op de Corporatiedag Energietranisitie. 

Ga terug