Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Wonion kiest bodemwarmte voor NOM-renovatie

Foto: Itho Daalderop

Benutten van aardwarmte is lastig in een bebouwde omgeving. Met een bron van 270 meter diep in een grasveldje slaagt wooncorporatie Wonion er in om deze warmtebron wel in te zetten voor renovatie. Hiermee zijn als proef twee woningen in Terborg verduurzaamd tot Nul op de Meter.

De inzet van een water-water-warmtepomp met gebruik van grondboringen wordt al veel toegepast bij nieuwbouwwoningen, bij bestaande bouw is dit nog relatief nieuw. Dat komt mede omdat het lastig is om de aardwarmte te winnen in een bebouwde omgeving. Een diepe bron als in Terborg heeft echter maar een klein oppervlak nodig en past onder een grasveld of een groenstrook in de openbare ruimte.

Hoog rendement

Voordeel van gebruik van aardwarmte is het hoge rendement. Grondwater blijft ook in de winter op een bruikbare temperatuur, waardoor een warmtepomp met bodemwarmte efficiënter is dan een luchtwarmtepomp. Dat rendement maakt het ook mogelijk om te kiezen voor een ‘transformatie light’, waarbij de woning wel wordt geïsoleerd, maar niet van een complete nieuwe schil wordt voorzien. De verwachting is dat met deze aanpak in de toekomst een grote besparing op de kosten gerealiseerd kan worden ten opzichte van reguliere NOM-renovaties waarbij het complete dak en gevel worden vervangen. De woningen zijn hiervoor tevens voorzien van ruimtegestuurde balansventilatie met WTW en van PV-panelen op het dak. Wonion heeft op die manier met minimale middelen een NOM-woning gerealiseerd waar een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) voor kan worden gevraagd.

Wonion is ambitieus op het gebied van duurzaamheid. Wonion kijkt daarbij steeds kritisch wat de best passende aanpak per woning is en staat open voor nieuwe ontwikkelingen.

Monitoring

De Koningin Emmastraat in Terborg bestaat voornamelijk uit gezinswoningen. De twee aangepakte woningen worden het komende jaar gemonitord, zodat er een goed beeld ontstaat van het energieverbruik. Daarna verwacht Wonion deze techniek ook toe te kunnen passen bij de andere huurwoningen van dit woningtype aan de Koningin Emmastraat.

Van de grondboringen en de aanpak van het project is een video gemaakt.

Ga terug