Staalbouwprijzen naar renovatieprojecten
Diamantbeurs Capital C (Foto: JW Kaldenbach)
Renovatie scoorde dit jaar hoge punten bij de Nationale Staalbouwprijs. Fenix I, Capital C en Hoogstraat Rotterdam behoorden tot de winnaars.
Het project Hoogstraat 168-172 in Rotterdam is bijzonder door de eerste grootschalige toepassing van een zogenaamd donorskelet. Drie wederopbouwpanden aan de Hoogstraat in Rotterdam zijn van binnen geheel getransformeerd en gekoppeld tot een woon-en winkelcomplex. Daarbij is de originele betonnen draagconstructie vervangen. Deze ingreep was noodzakelijk om nieuwe bruikbare verdiepingshoogtes te kunnen realiseren die voldoen aan de hedendaagse eisen. De stalen balken en kolommen, die voor de nieuwe draagconstructie zijn gebruikt, zijn voor het overgrote deel afkomstig uit andere, gesloopte gebouwen (donorskelet). IMd moest als constructeur creatief omgaan met de beschikbare constructieve elementen. Het project is ontworpen door Rijnboutt. Het project won de staalbouwprijs in de categorie duurzaamheid.
Capital C
In de categorie utiliteit werd het Amsterdamse project Capital C, de Diamantbeurs, de winnaar van de staalbouwprijs. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + project en is in oude glorie hersteld. Het project won eerder al de prestigieuze MIPIM Award 2020 voor ‘Best Refurbished Building’ tijdens de Paris Real Estate Week.
Het door Gerrit van Arkel ontworpen rijksmonument dat in 1911 haar deuren opende is met deze renovatie grotendeels teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp. Op basis van archieftekeningen en foto’s heeft ZJA samen met Braaksma & Roos Architectenbureau het ontwerp gemaakt voor de nauwkeurige reconstructie van de gevel van het gebouw. Op het dak zijn de twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld. De in latere jaren toegevoegde bovenverdieping werd vervangen door twee verdiepingen met multifunctionele ruimtes onder een unieke koepel van staal en glas. Deze ‘High Light’ is transparant, licht en open en voorzien van geïntegreerde zonnecellen die niet alleen energie opwekken, maar ook de zon weren. Zo blijft het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk.