Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project uitgelicht: gevelrenovatie Windesheim

Foto: bestaande situatie met mockup van de renovatie (Foto: Ben Vulkers)

De gebouwen B+C van Hogeschool Windesheim in Zwolle krijgen een nieuwe circulaire ‘jas’: een vernieuwde gevel waarin de installatietechniek geïntegreerd wordt. LIAG architecten en bouwadviseurs combineert hiermee klimaatbeheersing en comfort met een tijdloze uitstraling.

Windesheim, met 22.000 studenten, een van de grotere hbo-instellingen van Nederland, heeft een ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling. De school wil dat op termijn al haar (school)gebouwen circulair gebouwd zijn. Dit was dan ook een belangrijke voorwaarde voor de renovatie van de twee in het centrum van de campus gelegen gebouwen. Tegelijk wenste Windesheim een beter binnenklimaat, betere isolatie en lager energieverbruik.

Modulaire gevelelementen

Voor LIAG was dit een serieuze uitdaging. Want hoe renoveer je een verouderd gebouw zodat het voldoet aan de hoogste duurzame en circulaire eisen? De plafondhoogte liet geen ruimte over voor de installatietechniek. Een extra systeemplafond zou bovendien voor minder lichtinval zorgen. Verder zijn de vloeren voorzien van naspanwapening zodat een verticale oplossing voor de installatiekanalen was uitgesloten.

Als oplossing ontwikkelde LIAG modulaire gevelelementen voor de borstwering van de gebouwen. Deze integrale elementen bieden ruimte voor de installaties, transporteren de geconditioneerde verse lucht, isoleren het gebouw, hebben een onderhoudsvrije afwerking en de bovenkant kan worden voorzien van zonnepanelen. De brede witte gevelbanden zijn schuin ‘afgesneden’, waardoor ze ook het licht reguleren dat door de ramen binnenkomt. Het zichtbare resultaat is een lijnenspel van witkleurige banden, waarin vluchttrappen en ook verbindingsbruggen zijn geïntegreerd. De bouwblokken krijgen zo een eigen identiteit die toch past in de omgeving.

Circulaire oplossing

De oplossing is volledig circulair. De eerste circulaire winst wordt behaald door het behouden van het bestaande gebouw en het voorkomen van het slopen van de gevels. Door te kiezen voor een nieuwe geveloplossing verbetert de isolatiewaarde sterk en daarmee het comfort van de gebouwen, terwijl het energieverbruik aanzienlijk lager wordt. Het modulaire systeem is geheel demontabel en uitwisselbaar. Hiermee zijn toekomstige aanpassingen eenvoudig te realiseren. Ook kunnen de materialen worden hergebruikt voor een eventuele tweede levenscyclus. De gebouwen zijn door het slimme, multifunctionele concept nog zeker 30 jaar een inspirerende plek op de Zwolse campus.

Building Circularity Index

LIAG werkt met het Building Circularity Index (ontwikkeld door Alba Concepts). De BCI is een methode om de circulariteit van een vastgoedobject vast te stellen. Bij het bepalen van deze index onderscheidt men naast het materiaalgebruik ook de losmaakbaarheid van materialen. Gekeken wordt naar levensduur, herkomst materiaal, afvalscenario, type verbinding en de toegankelijkheid van de verbinding.

Voor Windesheim heeft LIAG zijn eigen software voor BIM gekoppeld aan de BCI om diverse gegevens uit het BIM model te halen. Met deze methode kan direct de mate van circulariteit vastgesteld (en verbeterd) worden en kostenramingen gemaakt worden. Deze integratie van het ontwerpproces past het bureau nu ook succesvol toe op andere projecten.

Oplevering van Gebouw B staat gepland voor april 2021. De uitvoering van Gebouw C start daarna en zal in oktober 2021 opgeleverd worden. Aannemer van de renovatie is Hegeman Bouw.

 

 

 

Ga terug