Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Steeds vaker elektra in prefab renovatiewanden


Prefabricage gaat bij renovatie steeds een stap verder. Zo merkt prefab-wandenleverancier Faay dat de vraag toeneemt naar prefab wanden mèt elektra. Faay kan die leveren doordat het mogelijk is om het CNC-productieproces vanuit een BIM-model aan te sturen.

Voor nieuwbouw introduceerde Faay Vianen eerder al de Kingsize wanden. Dit zijn kamerhoge en kamerbrede prefab wanden die bij de ruwbouw al in het casco worden geplaatst. De wanden zijn prefab voorzien van buizen en wanddozen voor elektra. Voor de renovatie zijn dergelijke grote elementen niet bruikbaar. Daar zijn handzame elementen nodig die door de deur passen, voor zowel scheidingswanden als voorzetwanden. Faay voorziet met de VP-wand in deze scheidingswanden en met de W’all-in-One in isolerende voorzetwanden om de thermische isolatie van de schil vanaf de binnenzijde te verbeteren.

“Dat zijn dus al prefab producten. We worden vaak in het rijtje gezet van houtskeletbouw en metal stud, maar onze producten vragen veel minder handelingen op de bouw. Ze zijn geprefabriceerd en je hoeft ze alleen te monteren”, zegt commercieel directeur Monique de Vos van Faay Vianen.

Stap verder

Een stap verder is het aanbrengen van leidingen en dozen voor elektra in de prefab VP-elementen voor renovatie. Normaliter is het aanbrengen van leidingen daarin al geen probleem door de leidingschachten die standaard in het paneel zijn aangebracht. Maar dan nog moet de elektricien de buizen en dozen in het werk aanbrengen. Door deze al in het productieproces in de fabriek aan te brengen, kan de elektricien zich richten op zijn eigenlijke vak: het monteren van een elektrische installatie, in plaats van het aanbrengen van buizen. “Dat is een verbetering in het hele werkproces. En het is veel beter dan dat je een dure vakman leidingen laat frezen in bijvoorbeeld een wand van gipsblokken.” Daarbij is het ook nog eens stofvrij.

Productieproces

Faay Vianen neemt de elektraleidingen direct mee in het productieproces van de wand, voordat de toplaag wordt aangebracht. De leidingen worden precies daar aangebracht waar de opdrachtgever ze wil hebben. Doordat de standaard leidingschachten in de wanden hiermee vervallen, blijven de prestaties van de wand volledig op niveau.

Stekerbaar

Als bouwer en installateur daarvoor kiezen is het voor Faay zelfs mogelijk om ‘stekerbare’ wandelementen te produceren. In dat geval wordt de elektrische installatie al in de fabriek compleet in de wand gemonteerd. “Dat kan, maar wij zijn geen installateur. Inbouwen gebeurt dus met materialen die de installateur levert en onder zijn verantwoordelijkheid. Dan houd je ook één partij die daar verantwoordelijk voor is.”

Voor de toekomst ziet Monique de Vos nog vele mogelijkheden om prefab producten voor de renovatie te verbeteren en te ontwikkelen. “Het einde voor prefabricage in renovatie is nog lang niet in het zicht.”

Faay Vianen is exposant op RENOVATIE 2021; Monique de Vos is lid van de Adviesraad van RENOVATIE.

Ga terug