Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Insus wint Beter Verbouwen Bokaal 2025

Met recycling van PIR als bestaansgrond

Insus op Renovatie & Transformatie

Het is niet zo gek dat de PIR-producten van Insus een heel lage MKI-score hebben. Het bedrijf is namelijk specifiek opgericht om afvalstromen van PUR- en PIR-producten op een hoogwaardige manier te hergebruiken. Vanuit die basis ontwikkelt het diverse isolatieoplossingen, waaronder InSuRoof Reno voor na-isolatie van het hellende dak. Met dat product won Insus de Beter Verbouwen Bokaal  de vakbeurs Renovatie & Transformatie.

Insus is ontstaan vanuit een initiatief van een grootschalige asbestsaneerder. Die zag dat restafval van sandwichpanelen, afkomstig uit fabrieken, montage of sloop, niet kon worden hergebruikt. Het werd vaak vershredderd in de open lucht, waarbij de gassen uit het PUR / PIR vrijkwamen, iets wat inmiddels niet meer toegestaan is.

Vanaf 2013 werden daarom de ideeën voor Insus ontwikkeld. Inmiddels heeft het bedrijf de hoogwaardige recycling van PIR en PUR onder de knie. Dat geldt zowel voor isolatieplaten als sandwichpanelen. Het staal of aluminium van de sandwichpanelen is na de scheiding dermate schoon dat het rechtstreeks de hoogovens in kan. Het PIR-schuim wordt waar mogelijk hergebruikt in nieuwe isolatieproducten, zo vertelt Bart-Jan van Sommeren van Insus. In de afgelopen tweeënhalf jaar verwerkte Insus op deze manier al miljoenen kilo’s ‘afval’.

Afvalstromen
Het restafval van de sandwichpanelen bij productie en verwerking vormt nog steeds de belangrijkste instroom van secundaire grondstoffen bij Insus, samen met de sandwichpanelen die vrij komen bij sloop van gebouwen. Daarnaast heeft het bedrijf partners gezocht in de afvalwerkingsbranche. Daardoor is het ook voor sloop- en bouwbedrijven interessant om PIR- en PUR-hardschuim panelen gescheiden af te voeren.

Uit de sloopbranche is die stroom nog niet heel groot, geeft Van Sommeren aan. “Dat zijn veelal oudere gebouwen waar meestal EPS is gebruikt. De projecten met PIR en PUR beginnen nu wel te komen en dat zal alleen maar meer worden. Daarnaast recyclen we ondertussen ook overheaddeuren die een PIR/PUR isolatiekern hebben. Zo proberen we continu nieuwe bronnen te vinden. Daarnaast mogen verwerkers van onze producten hun snijafval gratis aan ons retourneren. Want wij nemen uiteraard de verantwoordelijkheid voor de reststromen die ontstaan tijdens de verwerking van onze producten.”

Het gebruik van deze gerecyclede grondstoffen leidt er toe dat de producten van Insus een gunstige MKI-score hebben, met vermelding in de Nationale Milieudatabase. “De lage MKI-score is niet alleen gebaseerd op het unieke recyclingproces maar ook op de terugnamegarantie. Daarmee bieden we onze klanten niet alleen een goede recyclingsmethode aan het einde van de levensduur, maar waarborgen we ook de toekomstige grondstofstroom voor onze recyclingfabriek.’’

Isolatieproducten
Naast het ontwikkelen van een goed recyclingproces en een zo hoog mogelijke instroom van gebruikt PIR- en PUR-hardschuim, stond Insus ook voor de uitdaging om producten te ontwikkelen en te vermarkten. Dat resulteerde in isolatieproducten voor de spouw, het dak en de vloer. Daarnaast is er de InSuStucco-plaat die vooral wordt toegepast bij het thermisch isoleren van agrarische gebouwen of bij het isoleren van binnenuit. De platen die Insus produceert voldoen aan de daarvoor vereiste brandklasse.

Tot slot levert Insus de InSuRoof Reno. Deze isolatieplaat is specifiek bedoeld voor de na-isolatie van hellende daken, met behoud van het bestaande dakbeschot. Insus kan de dakplaten op projectmaat leveren, inclusief de gewenste nokafschuining. Daarmee worden bewerkingen – en afval – op de bouwplaats zo veel mogelijk beperkt. InSuRoof Reno is aan de bovenzijde af fabriek voorzien van tengels.

“De isolatieproducten voor spouw, dak en vloer zijn voor de verwerker op productniveau vergelijkbaar met die van andere aanbieders. Het grote verschil zit in de zeer lage MKI-score, onze aanvullende services en het Insus DNA. Voor producten zoals de InSuStucco en de InSuRoof Reno zijn er wel minder aanbieders op de markt. Verder is Insus een Nederlands initiatief met een eigen fabriek in Duiven. Dat zorgt voor korte rijafstanden. Bovendien combineren we, waar mogelijk, productie en recycling in de logistiek, wat extra CO2 bespaart”, zegt Van Sommeren.


Uitreiking van de Beter Verbouwen Bokaal 2025

Het verhaal van Insus maakte indruk op de vakjury van de Beter Verbouwen Bokaal, die bestond uit Laurens de Vrijer (Techniek Nederland), Mario de Rooij (TNO) en Thijs Huijsman (Heijmans). Zij kroonden InSuRoof Reno tot winnaar vanwege ‘het duurzame product dat aantoonbaar op een duurzame manier wordt gemaakt en duidelijk opschaalbaar is’.

Ga terug