Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

‘Wachttijd voor energielabel niet heel lang’


De wachttijd voor het aanvragen is geen maanden maar circa twee tot vier weken. Dat stelt FedEC, de beroepsvereniging van energieadviseurs.

Het beeld over de wachttijd voor het aanvragen van een energielabel dat bepaalde belangenverenigingen en politici schetsen is volgens FedEC pertinent onjuist. Op dit moment is de wachttijd bij de meeste erkende energieadviseurs die lid zijn van FedEC circa 2 tot 4 weken. Deze periode hoeft voor praktisch geen enkele consument die zijn woning wil verkopen tot problemen te leiden.

Meerwaarde

FedEC stoort zich ook aan partijen die erg hard over de nadelen van het energielabel roepen. “Want als onze leden een energieadvies opstellen, dan heeft deze wel degelijk meerwaarde voor de woningbezitter. Er is een groot verschil met het digitale label dat tot vorig jaar te koop was”, zegt Hugo Breuers, bestuurslid van de FedEC en zelf ook actief als energieadviseur.

Leadvergoeding

Dat sommige partijen veel langere wachttijden noemen, komt volgens de belangenorganisatie door misstanden in deze markt en doordat vraag en aanbod elkaar nog moeilijk weten te vinden. “Er zijn makelaars die onze leden benaderen voor het uitvoeren van een energielabel maar daarvoor een leadvergoeding tot 100 euro eisen.”

“Ook verschillende vergelijkingswebsites - die niet meer zijn dan leadgenerators - zijn er puur op gericht om voor een provisie een energieadviseur in te schakelen. Dat zulke makelaars of leadgenerators te horen krijgen dat onze adviseurs geen tijd hebben, vinden wij niet meer dan logisch. Als een Energielabel circa 250 tot 350 euro kost, waarvoor wij ruim een halve dag werk hebben, is het niet redelijk om 100 euro aan provisie af te dragen aan partijen die de consument nauwelijks meerwaarde bieden.”

Breuers en de FedEC roepen consumenten op die hun huis willen verkopen om rechtstreeks een erkende energieadviseur te benaderen, bijvoorbeeld via www.FedEC.nl. Natuurlijk kan dat ook via een makelaar, als hij of zij dit als zuivere dienstverlening verzorgt. Op dat punt steken de leden van de FedEC ook de hand in eigen boezem. “Veel van onze leden zijn voor de consument op dit moment online slecht vindbaar.”

Pas bij overdracht

Verder zegt Breuers dat er vrijwel geen consument is die vandaag bedenkt dat hij zijn huis wil verkopen, en deze al binnen een paar dagen heeft verkocht en voor de overdracht het energielabel nodig heeft. “Zeker nu de minister heeft bepaald dat het energielabel er pas hoeft te zijn bij de overdracht, hoeft geen enkele consument in de problemen te komen als hij enkele weken moet wachten tot een energielabel wordt opgemaakt.”

Onzekerheid

Waar de FedEC zich enorm aan stoort is het populisme van enkele Kamerleden. Met de verkiezing in aantocht doen zij alsof de consument enorm wordt benadeeld door het energielabel.

“Als FedEC vinden wij dat juist deze Kamerleden, die maar onzekerheid blijven zaaien over de toekomst van het energielabel, zelf zorgen voor het gebrek aan energieadviseurs”, zegt Breuers. “Doordat zij blijven hameren op de noodzaak van een energielabel ‘light’ dat je voor een paar tientjes online moet kunnen kopen - en waar de consument echt helemaal niets aan heeft - gaat geen potentiële energieadviseur investeren in een opleiding, examen en online vindbaarheid. Terwijl er nu, door de coronacrisis, wel degelijk beroepsgroepen zijn die hiervoor in potentie interesse hebben.”

FedEC is kennispartner van de beurs RENOVATIE.

Ga terug