Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Startups belangrijk voor innovatie in de bouw


Startups spelen een belangrijke rol bij innovatie in de bouw. Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie gaat op de beurs met hen in gesprek. De startups mogen hun product presenteren en hun visie geven op innovatie, maar Kuindersma zal hen ook bevragen op wat hen opviel op de beursvloer van RENOVATIE.

De bouw- en renovatiesector zijn volop in beweging. Peter Kuindersma is daar met zijn eigen startup Ingenii Bouwinnovatie dagelijks mee bezig. “Steeds meer bedrijven weten ons te vinden. Dan gaat het bijvoorbeeld om innovatiesessies en het ontwikkelen van concepten en producten. Het gaat minder om techniek, maar vooral om processen, verandermanagement en de uiteindelijke waarde voor de klant.”

Implementeren

Dat is sowieso zijn ervaring en eigenlijk ook zijn tip. “Innovatie is voor 25 % techniek en 75% proces en implementatie. Een idee hebben is één, maar een idee is nog geen innovatie! Belangrijke vragen bij innovatie zijn: Welk probleem in de markt lost het op? Waarom doe je het? En voor welke klant is het een oplossing?”

“Binnen bestaande bedrijven wordt ook wel aan innovatie gedaan. Vaak is dan een klein clubje met mooie dromen, visies en vernieuwende ideeën bezig, maar als dat bij zo’n ‘innovatieteam’ blijft hangen ben je nog geen innovatief bedrijf.”

Waarbij hij gelijk het idee weg wil nemen dat hij zelf dat kleine clubje is binnen de Nieman Groep. “Natuurlijk is het makkelijk om te kunnen starten onder de vleugels van zo’n groot bureau, maar Ingenii Bouwinnovatie bedient vaak een wezenlijk andere klant dan de klant van Nieman die zijn project getoetst wil hebben aan bouwregelgeving of een bouwfysisch advies wil.”

Van buitenaf

Kuindersma ziet dat de bouw volop innoveert, van klein tot groot. ‘Kijk naar de deels geïndustrialiseerde woningfabrieken of aannemers die houtbedrijven inlijven en met eigen houtbouwconcepten op de markt komen. Dat is onmisbaar in de sector. Maar startups zijn ook nodig, vooral om nieuwe slimme dingen te bedenken. En dan liefst door mensen van buiten de bouw, die er een frisse wind door laten waaien.’

Innoveren in de sector is volgens Kuindersma juist nu ook meer dan ooit nodig. Hij wijst op ontwikkelingen rondom klimaat, milieu en grondstoffen en aan de andere kant een groeiende vraag naar woningen. Dat vraagt om andere denkwijzen en anders kijken om stappen vooruit te zetten. “De wereld is in transitie en dus moeten wij ook veranderen.”

In de kennissessie op de beurs RENOVATIE zal het accent liggen op de innovatie die startups brengen. Kuindersma gaat daarvoor in gesprek met Lorenzo Zuppelli van Woub B.V. en Luuk Wiehink van EARN-E.

Ga terug