Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Startup Use All Energy ontwikkelt PVT paneel


René Siegerink heeft niet stilgezeten sinds hij in 2010 startte met Use All Energy. Aanvankelijk lag zijn focus op het adviseren, leveren, installeren en monitoren van PV-panelen. Maar in 2012 ontwikkelde hij een eigen PVT-systeem. “Een PVT-paneel is een combinatie van een zonnecollector en een PV-paneel. Naast elektriciteit wekt het PVT-systeem ook warmte op, die is te gebruiken voor het verwarmen van water”, vertelt Siegerink.

“De aanschaf van een PVT-systeem is goedkoper dan een PV-systeem, samen met een apart zonneboilersysteem. Het elektrisch rendement van het PVT-paneel zal bovendien stijgen, omdat de warmte uit het zonnepaneel wordt opgevangen. Het rendement van PV neemt namelijk flink af wanneer de temperatuur in het paneel stijgt. Een PVT-systeem neemt de warmte weg en slaat deze op. Zo houden de PV-panelen een lagere temperatuur.”

Innovatie

Use All Energy fabriceerde het eerste PVT-systeem vanaf 2012 in een eigen productielocatie en kreeg in dat jaar ook octrooi. Het PVT-paneel bestaat uit een los paneel dat achter het zonnepaneel kan worden bevestigd. Doordat dit paneel een vlakke achterkant heeft, wordt zoveel mogelijk warmte van het zonnepaneel gebruikt. De PVT-panelen functioneren als lage-temperatuur-warmtebron, waardoor deze goed te combineren zijn met een warmtepomp en/of warmte-koude-opslag.

“Inmiddels zijn we al met de vierde generatie PVT-panelen bezig. Deze wordt nu door de TUV in Duitsland gecertificeerd gemeten en volgens Solar Keymark gekeurd. Er is hiervoor nu Europees octrooi aangevraagd. Het nieuwste PVT-paneel heet ‘Solar Heat Multi Panel’. Deze naam is gekozen omdat de warmtewisselaar zeer flexibel is toe te passen voor alle zonnepaneel-types die nu op de markt bestaan. Daarbij wordt optimaal rekening gehouden met de diverse soorten connectionboxen aan de achterkant van elk paneel”, aldus Siegerink.

Verwarmen en koelen

De PVT-systemen die zowel stroom als warmte genereren, kunnen ook zorgen voor koeling van het gebouw op een zeer energiezuinige methode. Siegerink legt uit: “Ons PVT-systeem is middels een speciaal ontwikkelde bronmodule zodanig gebouwd dat we alle overige thermische energie in een funderingsbuffer kunnen opslaan en hergebruiken. Het gebouw wordt deels passief maar ook actief gekoeld als er warmwater wordt geproduceerd. Door extra PV-panelen te plaatsen kun je elektrische energie gebruiken voor vervoer dan wel lokaal opslaan in batterijen. Alles kan op afstand bijgestuurd en gemonitord worden.”

Use All Energy is exposant op RENOVATIE 2022.

Ga terug